RUSI DONELI NAJVEĆU SVETINJU NA KOSOVO! Pred Gadenovskim krstom se dešavaju čuda, a predanje kaže da je pre 600 godina sišao sa nebesa (FOTO)
Foto: Nebojša Mandić

čudotvoran!

RUSI DONELI NAJVEĆU SVETINJU NA KOSOVO! Pred Gadenovskim krstom se dešavaju čuda, a predanje kaže da je pre 600 godina sišao sa nebesa (FOTO)

Društvo -

Veliki duhovnik Rusije, čuveni shimonah Varsanufije uspeo je u nameri da čudotvorni Gadenovski krst odnese i pokloni svetinjama i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Reč je o velikoj svetinji Rusije, krstu koji se pojavio pre skoro 600 godina, o čemu postoji veoma živo predanje.

Predanje kaže da su pustinjaci videli da krst dolazi sa nebesa. Njima se predstavio Sveti Nikola i rekao da na tom mestu podignu crkvu. Pre 500 godina, baš na tom mestu, izgradili su hram, ali i sastavili letopise koji govore o tome kakva su se sve čuda dešavala pod krstom.

U sovjetsko vreme krst je bio sakriven, niko nije znao gde je, a 1990. godine je slučajno pronađen u selu Gadenovo, gde se i danas nalazi.

Iako su krenuli iz Beograda, hodočasnici iz Rusije želeli su da njihovo putovanje na, kako kažu, svetu zemlju Kosova i Metohije, započne u hramu Svetog kneza Lazara u Kruševcu.

Naime, duhovnik Varsanufije u Kingisepu, u dalekoj Rusiji, gradi crkvu posvećenu srpskom knezu Lazaru i caru Nikolaju II Romanovu. Izgradnju prvog srpsko-ruskog hrama poverio je Pravoslavnom duhovno-prosvetiteljskom centru „Ljubav“ iz Zemuna, koji je njemu i njegovo vernom pratiocu, monahu Venijaminu, domaćin u Srbiji.

Po ulasku na teritoriju južne srpske pokrajne duhovnik je prvo želeo da ode na Gazimestan, sa kojeg će u Rusiju, u portu manastira u kojem gradi srpsko-rusku crkvu, poneti zemlju i kamen.

Prva svetinja u koju je stigao Gadenovski krst bio je Manastir Gračanica. Duhovnike iz Rusije dočekao je jeromonah Ilarion, a dočeku su prisustvovale i sve monahinje tog manastira, koje su pevajući duhovne pesme ulepšale taj svečani događaj.

Neobični putnici iz Rusije zatim su se uputili u Bogosloviju u Prizrenu. Krst je preuzeo episkop raško-prizrenski Teodosije. On je blagoslovio dalji put čudotvornog krsta po Kosovu i Metohiji.

- Hvala vam na ovom velikom blagoslovu. Nema boljeg načina da nam pomognete, niti poklona koji ste mogli da donesete raspetom Kosovu u ovom trenutku, do krsta, simbola raspeća, ali i vaskrsenja. Hvala vam i za sve molitve za spas srpskog naroda - rekao je vladika Teodosije.

Svečanost je pratila pesma mladih bogoslova koji nisu krili oduševljenje činjenicom da je teško pokretan shimonah Varanufije, koji gazi devetu deceniju, prevalio put dug dve i po hiljade kilometara, da bi stigao na stradalna i sveta mesta Kosova.

Kako se saznaje, upravo će carski grad Prizren i njegova Bogoslovija biti mesto na kojem će vernici sa Kosova i hodočasnici iz Srbije ubuduće moći da se poklone velikoj svetinji.

Međutim, po želji duhovnika iz Rusije i uz blagoslov vladike Teodosija, krst će ovih dana obići sve svetinje južne srpske pokrajine.

Vernici su juče mogli da ga celivaju u Manastiru Dečani posle liturgije, a s oduševljenjem su ga dočekale i monahinje u Pećkoj patrijaršiji.

Gadenovski krst pronađen je na mestu gde se kopalo zbog izgradnje manastira. Tamo se danas dešavaju čuda, isceljenja. Monasi su na Kosovo doneli kopiju krsta, osveštanu u Gadenovu, a iste svetinje nalaze se u Sevastopolju, Volgogdaru, Lugansku, Jekaterinburgu.

Kopija istog čudotvornog krsta, koji ima isceliteljsku moć, pola godine se nalazila i na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Nakon posete Kosovu i Metohiji, duhovnici iz Rusije nastavljaju put ka svetinjama Crne Gore.

Kurir.rs/Sputnjik

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track