TRAJKOVIĆ: Rad tužilaštva mora da bude transparentan, saradnja sa medijima izuzetno dobra
Foto: T.S.

dobra saradnja

TRAJKOVIĆ: Rad tužilaštva mora da bude transparentan, saradnja sa medijima izuzetno dobra

Društvo -

- Za one predmete za koje je postojalo veliko interesovanje građana mi smo napravili presek i dali informaciju u kojoj su trenutnoj fazi takvi predmeti - rekla je viši tužilac u Vranju Danijela Trajković na godišnjoj konferenciji za medije.

Ona je istakla da su u toku 2018.godine, procesuirana 242 punoletna lica u 149 predmeta, dok je u 2017. godini taj broj bio veći, 273 lica u 184 predmeta, ali da se nastavlja tendencija porasta maloletničke delinkvencije. U 2018. godini povećan je broj predmeta u kojima su učinioci maloletna lica tako je u 156 predmeta procesuirano 233 lica, a u 2017. godini je u 142 predmeta procesuirano 237 lica.

- U 2018. godini došlo je do povećanja broja predmeta te beležimo porast u KT upisniku od 846 predmeta dok je 2017. godina završena sa 635 predmeta. Takođe, u 2018. godini je prema 51 licu određen pritvor. U 2018.godini, imali smo veći broj oduzetih predmeta, imali smo oduzimanje 37 motornih vozila, raznih marki i godina starosti. To su pre svega krivična dela vezana za krijumčarenje ljudi, gde je obavezno oduzimanje motornih sredstava koja su korišćena. I kod krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga imali smo takođe oduzimanje vozila iz razloga što postoji u sudskoj praksi ukoliko se opojna droga smešta u posebno napravljenim bunkerima, onda postoji obaveza oduzimanja takvih prevoznih sredstava. Oduzeta su 4 pištolja, 1 lovačka puška, i razne municije u količini od 45 metaka raznog kalibra. Imali smo zaplenu od 54, 3 kilograma opojne droge „marihuana“ koja je trajno oduzeta , preko 800 grama „heroina“ i 52,5 grama opojne droge „hašiš““, navela je viši tužilac u Vranju Danijela Trajković.

Ona je ocenila da je saradnja sa novinarima u 2018. bila dobra i izrazila zadovoljstvo zbog objektivnog informisanja istakavši da će Više javno tužilaštvo uvek biti dostupno i na raspolaganju predstavnicima medija.

foto: T.S.

- Svesni smo i mi da ovaj rad tužilaštva mora da bude transparentan, mnogo je značajno da obavestite javnost sa pravim činjeničnim stanjem - rekla je Trajkovićeva na godišnjoj konferenciji za medije.

Milica Petković, vršilac funkcije Osnovnog javnog tužioca istakla je da je u ovoj godini evidentirano 7.536 predmeta iz svih upisnika, što je više u odnosu na 2017. godinu kada je bilo 6.679 predmeta.

- Krivičnih predmeta je nešto manje, 2017 su bila 1632 krivična predmeta, a u ovoj 1.408 što je nekih 13 procenata manje u odnosu na prethodnu godinu. To je neki pad u pogledu broja krivičnih prijava ne samo u ovom tužilaštvu nego uopšte na celoj teritoriji Srbije. Manji je broj krivičnih prijava u 2017 u odnosu na 2016 godinu za 6,5 procenata - napomenula je Petkovićeva.

Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici je prema njenim rečima dosledna.

- Grupa za koordinaciju i saradnju izvršava svoje obaveze shodno pravilniku. Doneta su u ovoj godini tri individualna plana zaštitie, a poslednji je u saradnji sa Odborom za ljudska prava gde su dogovorene mere i aktivnosti, izvršioci, rokovi ispunjenja kako bi se pružila blagovremena I adekvatna zaštita žrtvi nasilja - istakla je Milica Petković, vršilac funkcije Osnovnog javnog tužioca.

Vršilac funkcije Osnovnog javnog tužioca osvrnula se i na saradnju sa medijima u godini na izmaku.

- Mislim da smo imali dobru saradnju u 2018. veoma brzo odgovarali na vaše zahteve na kraju krajeva da nije medija i naš rad ne bi bio transparentan, to je kao “glas bez odjeka. Nama je važna i vaša kritika i svaka vaša kritika je blagotvorna - smatra Petkovićeva i dodaje:

- Postupali smo po novim krivičnim delima koja su predviđena izmenama Krivičnog zakonika, za polno uznemiravanje smo optužili tri lica, za zlostavljanje i mučenje takođe i za krivično delo proganjanja.

T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track