JEVREJSKE OPŠTINE OPTUŽUJU: Rabin Isak Asijel urušava ugled Jevreja
Foto: Media centar

Saopštenje

JEVREJSKE OPŠTINE OPTUŽUJU: Rabin Isak Asijel urušava ugled Jevreja

Društvo -

U podeli zajednice s njim učestvuje i bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš

Evropski jevrejski kongres je prvi put ove godine doneo odluku o isključenju Saveza jevrejskih opština Srbije iz rada svoje generalne skupštine, a odgovornost za urušavanje ugleda Saveza i razbijanje jedinstva jevrejske zajednice snose bivši predsednik SJOS Robert Sabadoš i rabin Isak Asijel.

Ovo se navodi u saopštenju Jevrejskih opština Beograd, Zemun, Priština i Kikinda, koje je pročitano juče na konferenciji održanoj u susret Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara.

foto: Nebojša Mandić

- Rabin Isak Asijel, umesto da se bavi svojim poslom, već treći put aktivno učestvuje u podeli zajednice kako bi za sebe sačuvao platu od 2.000 evra i još mnogo toga. Donošenjem Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, država je obezbedila znatna sredstva iz budžeta namenjena za spas jevrejske zajednice od nestajanja. Robert Sabadoš, nemajući sposobnosti da sredstva od 950.000 evra godišnje usmeri na pravi način, nije prihvatio odluku o svojoj smeni. Međutim, samo je odložio neminovno i novi predsednik Saveza je Igor Ginzberg - saopšteno je juče na konferenciji i dodato da se SJOS "ograđuje od njihovih akcija".

Jevrejska opština Beograd, na čijem čelu je Danilo Medić, podržala je usvajanje radne definicije antisemitizma i u Srbiji, ali i predstavila bogat program Rosi festivala, koji će se održati od 25. do 29. januara u prestonici.

Kurir.rs/Jelena Pronić

Foto: Media centar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track