DIREKTOR RGZ BORKO DRAŠKOVIĆ: Obračun plata nije uzrok štrajka, pojedinci žele da ostvare lične interese!
Foto: Beta Miloš Miškov

Saopštenje RGZ

DIREKTOR RGZ BORKO DRAŠKOVIĆ: Obračun plata nije uzrok štrajka, pojedinci žele da ostvare lične interese!

Društvo -

Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda, saopštio je danas da obračun plata zaposlenih nikako ne može biti povod za štrajk u tom zavodu, kako to glasnogovornici sindikata uporno ističu.

Drašković je naveo da su plate službenicima RGZ isplaćene 20. februara, a do danas 28. februara ni jedan zaposleni RGZ od preko 3.000 radno angažovanih, pa ni jedan član sidikata, nije uputio Odeljenju finansija pismenu primedbu na loš obračun plate kako bi po toj pritužbi rukovodstvo moglo da reaguje.

- Dodatnim uvidom u isplatnu dokumentaciju utvđeno je da su službenici katastra Novi Sad 2 ostali uskraćeni za nadoknade koje je trebalo da odobri šefica odseka te službe Tatjana Samardžić, koja je istovremeno i predsednica štrajkačkog odbora i članica sindikata ASNS, dakle ista ona osoba koja sad poziva na štrajk, a dovela je do toga da njeni zaposleni imaju niže obračunate plate. Pri tom treba naglasiti da službenici katastra Novi Sad 2 nisu u štrajku - rekao je Drašković.

On je naglasio da je 27. februara u štrajku bilo samo 18 od preko 170 službi katastra, što jasno govori da ovaj novi štrajk nema podršku većine zaposlenih, pa čak ni većine članova sindikata.

- U četiri službe za katastar nepokretnosti, Voždovac, Zvezdara, Palilula i Rakovica, koje se nalaze u ulici 27. marta 43-45, nije bilo obustave rada samih službi, već je nekolicina sindikalnih aktivista fizički blokirala jednokrilna vrata za ulazak u pisarnicu i na taj način nasilno sprečila građane da uđu u prostorije državne institucije. Istovremeno su i službenici pisarnice koji su želeli da rade bili u tome sprečeni.

Direktor RGZ tvrdi da navedene činjenice jasno ukazuju na to da štrajk nema podršku zaposlenih već da se radi o performansu i nezapamćenom nasilju nad institucijom koje, uz političke instrukcije iz centrala granskih sindikata ASNS i Nezavisnost, izvode njihovi predstavnici u RGZ sa ciljem da se generiše nezadovoljstvo kod građana i privrednih subjekata.

Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda
Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavodafoto: Zorana Jevtić

- Prema saznanjima rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda, opstrukcija rada i narušavanje ugleda RGZ, sprovodi se uz jaku podršku političara i biznismena kojima smetaju uspešno sprovedene reforme u RGZ, a koje su nagrađene domaćim i međunarodnim priznanjima. Uvedena sistemska rešenja u radne procedure katastra izbrisala su prostor za korupciju i malverzacije i učinila katastar nepokretnosti transparentnim, pouzdanim, efikasnim i lako dostupnim, čak i na mobilnim telefonima, za sve građane i privredu Srbije. Ipak, ovakva rešenja smetaju moćnim pojedincima koji bi da "love u mutnom" - kaže Drašković i dodaje da rukovodstvo ima saznanja da se među članovima štrajkačkog odbora nalaze osobe pravnosnažno krivično osuđene zbog nasilja, pravnosnažno disciplinski kažnjene i osobe koje su duži vremenski period odsustvovala sa posla zbog različitih psihičkih, fizičkih i drugih zdravstvenih tegoba, kao i pojedinci sa stalnim zaposlenjem u sindikatu.

Republički geodetski zavod još jednom apeluje na sve državne organe da hitno reaguju i preduzmu aktivnosti iz svog delokruga rada kako bi se osigurao nesmetan rad institucija sistema. Blokada rada katastra nije samo blokada jedne institucije već stvara lančanu blokadu više resora Vlade Republike Srbije kao što su Ministarstvo pravde, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo privrede i drugih.

- Štrajk je, kao jedan od civilizacijskih dostignuća čovečanstva u borbi za prava radnika, danas zloupotrebljen za realizaciju ličnih interesa malog broja pojedinaca - tvrdi Drašković.

On je poručio građanima da rukovodstvo RGZ preduzima sve mere kako bi se umanjile posledice nastale zbog "besmislene avanture sindikalnih lidera" i moli za razumevanje zbog obima problema sa kojima se menadžment suočava u pokušaju da obezbedi redovan rad i funkcionisanje Republičkog geodetskog zavoda.

(Kurir.rs/A. S. B./Foto: Beta/Miloš Miškov/Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja