ŠARČEVIĆ I ĐURĐEVIĆ DOGOVORILI SARADNJU: Raspisan Javni konkurs za izbor master studijskih programa iz oblasti informacionih tehnologija i programiranja
Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Digitalna Srbija

ŠARČEVIĆ I ĐURĐEVIĆ DOGOVORILI SARADNJU: Raspisan Javni konkurs za izbor master studijskih programa iz oblasti informacionih tehnologija i programiranja

Društvo -

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je danas Javni konkurs za izbor master studijskih programa iz oblasti informacionih tehnologija, programiranja, analize podataka i organizacije. Cilj konkursa je da se poveća broj stručnjaka i poboljša kvalitet IT kadra u Srbiji, ali i obezbede uslova za rast IT industrije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević potpisali su danas u Beogradu sporazum kojim je dogovorena saradnja kada je reč o realizaciji konkursa. Ministar je rekao da će se na ovaj konkurs prijavljivati fakulteti i da će se procenjivati ko ispunjava standarde.

„Cilj Ministarstva je da se unapredi obrazovanje u svim segmentima, naročito u oblasti IT sektora. Radi se sistemski od osnovne škole kroz obaveznu informatiku, a nastavlja se uvođenjem specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama, dok su na fakultetima u protekle dve godine povećane kvote za IT“, kazao je Šarčević.

On je najavio da će broj IT odeljenja u gimnazijama u novoj školskoj godini biti povećan na 55, a da se kada je reč o visokoškolskim ustanovama nastavlja reforma.

Moraju se ispuniti određeni domaći i međunarodni standardi. Potrebno je ispuniti standarde kvaliteta, indikatori su svima poznati“, kazao je on. Direktor Incijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević rekao je da mu je drago što će ovaj javni poziv, namenjen fakultetima u celoj zemlji, svojim specifičnim formatom doneti potpuno novu mogućnost u visoko obrazovanje Srbije. „Кonkurs će omogućiti da naša zemlja, kroz saradnju obrazovanih institucija i privrede, dobije kadrove sa znanjima koja su neophodna za dalji razvoj vrlo perspektivne industrije digitalnih proizvoda i usluga“, naveo je Đurđević. Predviđeno je da master program traje tri semestra, dok će prijavljene visokoškolske institucije morati da predlože i najmanje jedan kratki studijski program iz navedenih oblasti.

Кonkursom je određeno da prijavljeni programi moraju da obuhvate predmete iz oblasti distribuiranog računarstva, analize podataka, interaktivnog računarstva, i bar jedan obavezni predmet iz organizacije i upravljanja koji će studentima sa prethodnim tehničkim znanjima ponuditi poslovne veštine neophodne za razvoj digitalnih proizvoda.

Uslovi konkursa nalažu da program obavezno sadrži stručnu praksu i praktičan rad u trajanju od najmanje osam nedelja kod kompanija koje posluju u nekoj od navedenih oblasti. U realizaciji nastave, pored nastavnika i saradnika zaposlenih na visokoškolskoj ustanovi koja se prijavljuje, prema uslovima konkursa, neophodno je da učestvuju i stručnjaci iz privrede.

foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Digitalna Srbija

Кonkurs je otvoren za sve državne univerzitete ili fakultete koji već imaju studijske programe iz računarstva, informacionih tehnologija, menadžmenta ili organizacionih nauka. Privatne visokoškolske ustanove mogu da učestvuju na konkursu u okviru zajedničke prijave sa državnim univerzitetima ili fakultetima. Vlada Republike Srbije finansiraće proces akreditacije, potrebnu opremu i sredstva za naknade studenata na studentskoj praksi u iznosu od 11 miliona dinara za najmanje jedan studijski program koji bude izabrala komisija sastavljena od predstavnika državnih institucija, IT kompanija članica Inicijative „Digitalna Srbija“ i visokoškolskih ustanova iz inostranstva. Ministarstvo prosvete obezbediće 15 budžetskih, od ukupno 35 studentskih mesta na programu. Inicijativa „Digitalna Srbija“ u školskoj 2019/2020. godini stipendiraće do deset studenata, bez obaveze prakse ili zaposlenja u kompanijama koje okuplja ova neprofitna organizacija. Između ostalog, Inicijativa će podržati realizaciju ovog javnog konkursa i tako što će za najviše dva izabrana master programa opremiti dve IT učionice. Visokoškolske institucije čiji programi budu izabrani na konkursu biće u obavezi da omoguće upis najmanje dve generacije studenata, počev od školske 2019/2020. godine. Javni konkurs biće otvoren 45 dana, a zainteresovane visokoškolske ustanove mogu da se prijave elektronskim putem na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Država je izvodijila 11 miliona dinara za akreditaciju, opremu i naknade za studenstvu praksu. Ministarstvo će od predviđenih 35 mesta obezbediti 15 budžetskih , a inicijativa Digitalna Srbija će stipendirati do deset studenata i opremiti dve IT učionice za dva izabrana programa.

Kurir.rs/Foto: MPN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track