PROTIVE SE ŠTRAJKU U KATASTRU: Geodete dale podršku rukovodstvu RGZ!
Foto: Marina Lopičić

Oštećeni

PROTIVE SE ŠTRAJKU U KATASTRU: Geodete dale podršku rukovodstvu RGZ!

Društvo -

Razotkrivanje Štrajkačima ne odgovaraju digitalizacija i elektronska dokumenta jer neće više moći da love u mutnom i ucenjuju, navode u saopštenju geodetske organizacije

Grupa geodetskih organizacija koje posluju u privatnom sektoru obratila se menadžmentu Republičkog geodetskog zavoda i uputila medijima saopštenje u kojem navodi da je štrajk u RGZ neosnovan i da pravi ogromnu štetu svima.

foto: Promo

- Nažalost, u katastrima ima i onih koji nisu u stanju ili ne žele da promene ništa u okviru jednog nefunkcionalnog i delom korumpiranog sistema katastarskih službi. Verovali ili ne, njihove navike i razmišljanja nisu odmakla dalje od vremena socijalizma. Na svaku reformu ili pokušaj transformacije sistema najglasniji su i ponašaju se kao da im je katastar dedovina, pritom zaboravljajući da je RGZ njihov koliko i svakog građanina Srbije. Naprosto, sindikalci nikako da shvate da je doba samoupravljanja prošlo i da o sudbini RGZ treba da da odlučuju pre svega izabrani predstavnici građana (Vlada i Skupština RS), a u razgovorima jednako i ravnopravno sa njima potrebno je uključiti i privatni geodetski sektor - navodi se u saopštenju.

O štrajku, za koji rukovodstvo RGZ ističe da ga ne podržava većina zaposlenih, da je protivzakonit i politički instruiran i da predstavlja nasilje nad institucijom i nad građanima, geodete kažu da nije osnovan i da odgovara pojedincima koji se protive digitalizaciji jer više neće moći da love u mutnom.

foto: Marina Lopičić

- Njima pre svega ne odgovara promena u samom sistemu RGZ, taj korak napred sa digitalizacijom procesa i elektronskim dokumentima. Njima više odgovara pozicija u kojoj su u mogućnosti da odlučuju ili manipulišu u pojedinačnim zahtevima, da kad uđete u katastar, treba da se prekrstite i pomolite da li je neko dobre volje da vam reši predmet. Protežiraju određene firme, agencije za nekretnine i advokatske kancelarije, pa ako niste na listi omiljenih, onda čekajte. Javna je tajna da postoje i neke "posebne tarife" za ubrzano rešavanje predmeta. Da budemo iskreni, u tome učestvuju i pojedinci iz privatnog sektora, većina je na to prinuđena da ne bi izgubila klijente zbog kočenja u katastru, a nekima je to razrađena varijanta sa pojedinim zaposlenima u katastru. Ti pojedinci su sada jedni od najglasnijih i najagresivnijih, a vezano pre svega za najavljenu transformaciju sistema katastra. Ovo smatramo primarnim razlogom štrajka, što se u razgovorima sa njima lako primećuje, a sva ona pričica o platama i uslovima rada pada u vodu.

Geodete otkrivaju još bitnih detalja:

foto: Marina Lopičić

- Pojedini šefovi i zaposleni po nekim službama zloupotrebljavaju položaj tako što kao sudski veštaci koriste podatke premera katastra koji su im dostupni i rade veštačenja. Neki to rade čak i za vreme radnog vremena, a kasnije odlučuju ili utiču na odlučivanje u predmetu kad dođe na rad u katastar, a sve u sprezi sa pojedinim advokatima i sudijama. Mi koji smo u privatnom sektoru moramo uz prijavu radova i priloženo rešenje Suda za podatke premera i katastra da platimo republičku administrativnu taksu po zakonu uvećenu za 100%, što nas koji smo registrovani za to čini nekonkurentnim u nekim slučajevima. Lako se može izračunati kolika je šteta za republički budžet.

Na pravom putu

Direktor je pogodio metu

Geodete ukazuju na još jedan važan aspekt: - Očigledno je da je direktor, kao neko ko je došao iz privatnog sektora, predlogom transformacije celog sistema pogodio metu i za to ima podršku iz privatnog sektora. Njihovu najveću brigu i strah predstavlja činjenica da je transformacijom sistema RGZ predloženo da se ceo sistem distribucije i prijema podataka oslobodi njihove kontrole, a jednu od najvećih briga im je da bude dozvoljen nesmetan pristup privatnicima, kao i opštinskim i gradskim upravama, čime bi oni, kao mali bogovi odlučivanja o sudbini i roku rešavanja predmeta, izgubili na značaju i uticaju.

(Kurir, Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track