EFEKTIVA UPOZORAVA GRAĐANE: Infostan tuži i zbog zastarelih računa! Na 140.000 adresa stigle opomene
Foto: Zorana Jevtić

Oprez

EFEKTIVA UPOZORAVA GRAĐANE: Infostan tuži i zbog zastarelih računa! Na 140.000 adresa stigle opomene

Društvo -

JKP "Infostan" poslalo je opomene pred utuženje na adrese 140.000 Beograđana za dugovanja koja navodno imaju od februara 2018. do januara ove godine.

Iz udruženja za zaštitu potrošača Efektiva upozoravaju građane da dobro provere kada su im ti dugovi nastali, jer, kako tvrde, "Infostan" često pokušava da naplati zastarele ili čak nepostojeće dugove.

foto: Fonet/Medija centar

- Ovo je novi talas masovnih pretnji pred utuženje, pa nam se građani svakodnevno javljaju i ukazuju da "Infostan" pokušava da im naplati nepostojeća ili zastarela potraživanja, odnosno za već plaćene račune ili one starije od godinu dana. To je posledica nezakonitog saldo sistema naplate koji je "Infostan" primenjivao do maja 2018, a sada hvataju zadnji voz da navodnim potraživanjima za februar, mart i april 2018. naplate zapravo dugove iz ranijih godina koji su zastareli - ukazao je za Kurir Dejan Gavrilović iz Efektive.

On podseća da je po starom sistemu saldiranja "Infostan" tekuće uplate knjižio na zastarela dugovanja, a dug vodio za tekući mesec. Tako, na primer, novac kojim je plaćen račun za februar 2018. uknjižen je na račun iz, recimo, marta 2010. godine koji nije bio plaćen.

- "Infostan" tako obmanjuje potrošače i čini nepoštenu poslovnu praksu, čime kandiduje sebe za ozbiljnu krivičnu prijavu.

Mi smo već angažovali advokata da je napiše, nakon čega ćemo pozvati ugrožene građane da nam se u toj prijavi pridruže - najavio je Gavrilović i preporučio građanima da, čim prime prvi dokument o utuženju, odmah sudu podnesu prigovor na zastarelost duga uz podnete dokaze da su račune za utužene mesece platili.

JKP "INFOSTAN" IZBEGNUTA ZASTARELOST

foto: Zorana Jevtić

Iz "Infostana" poručuju da je opomenuto 140.000 korisnika komunalnih usluga koji su prekoračili rok dospelosti računa od 90 dana za iznos celokupnog duga u periodu od februara 2018. do januara 2019, negirajući da je reč o zastarelim dugovima. - JKP "Infostan tehnologije" je kao poverilac u obavezi da pokrene postupak prinudne naplate kod javnih izvršitelja u roku od godinu dana od dana dospelosti obaveze kako potraživanja ne bi zastarela. Pokretanjem postupka prinudne naplate u zakonskom roku mogućnost zastarelosti je izbegnuta - navode iz "Infostana" i dodaju da dužnici dobijaju opomenu pred utuženje s dodatnim rokom od osam dana za izmirenje dospelih obaveza.

STATISTIKA 700.000 korisnika ima "Infostan" 35.000 Beograđana dobilo opomenu pred utuženje 2018. 43.004 predloga za izvršenje podneo "Infostan" 2017. 44.701 predlog za izvršenje podneo "Infostan" 2016.

(Kurir/S. Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track