PAD ZA 15 STEPENI, BIĆE I SNEGA: Ugroženi stariji i astmatičari!
Foto: Z.Š., Dragana Udovičić

Poslednji trzaj zime

PAD ZA 15 STEPENI, BIĆE I SNEGA: Ugroženi stariji i astmatičari!

Društvo -

Gripa praktično više nema, dok krajem zime vladaju rino virusi i respiratorne infekcije, ali i alergije

Zima se još ne predaje! Nakon što su građani Srbije prošle nedelje uživali u suncu i prolećnom vremenu, već juče ih je dočekao šok i pad temperature za 15 stepeni samo u jednom danu, dok je u pojedinim delovima zemlje čak padao i sneg, a meteorolozi za naredni period najavljuju čak i minus!

Zimsko vreme nas očekuje i narednih dana, jer je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje na stvaranje snežnog pokrivača koji je na snazi i danas. Meteorolozi za danas najavljuju potpunu promenu vremena, dodatni pad temperature i jak vetar.

- U utorak ujutro se u južnim i zapadnim krajevima zemlje očekuje sneg, budući da postoje uslovi za ovu vrstu padavine. U sredu ujutro nas čeka hladno vreme, u većini predela slab do umeren mraz, temperature od minus pet do minus jedan, u Beogradu oko nule. U celoj zemlji suvo, maksimalna temperatura od osam do 14, ali već u toku noći nas čeka naoblačenje s kišom. U četvrtak ponovo hladnije, oblačno s kišom, na planinama sa snegom. U petak suvo i malo toplije vreme, a u nastavku vikenda osetno toplije, dok će u nedelju već biti oko 20 stepeni - kaže za Kurir meteorolog Đorđe Đurić.

Ovakvi ogromni temperaturni skokovi najteže će pasti starijem stanovništvu, hroničnim bolesnicima, ali i onima koji imaju bolest disajnih puteva.

- Napolju nije toliko hladno, ali je velika vlažnost vazduha i na ovakve promene će burno reagovati oni koji imaju problema sa disajnim putevima, astmu, opstruktivnu bolest pluća ili restriktivne bolesti. Povećava se broj poziva građana sa ovim zdravstvenim tegobama, jer neki od njih osećaju gušenje. Zdravi ljudi neće ovo doživeti znatno problematično, ali osobe nestabilnog krvnog pritiska su takođe na izvesnom udaru ovog vremena. Promene toplo-hladno kod njih nikako ne mogu da se isprate adekvatno, taman pogode vrstu lekova, onda bude hladno vreme koje podiže krvni pritisak i opet moraju da povećavaju terapiju, to je za njih zaista ubitačno - kaže dr Radmila Šehić, doktor službe Hitne pomoći.

Prema njenim rečima, gripa praktično više nema, dok krajem zime vladaju rino virusi i respiratorne infekcije, ali i alergije. - Rino virusi se javljaju zbog neprilagođenog oblačenja, izlaganja prehladama, jer je ono toplo vreme izmamilo da se neoprezno ponašamo, što opet opterećuje ljude s respiratornim oboljenjima.

Saveti: - Stariji sugrađani treba da izbegavaju izlazak iz kuće kada je velika vlažnost vazduha - Unošenje tečnosti u organizam jer hidratacija mnogo znači - Pokrivanje nosa i ustiju šalom kako bi vazduh koji udišemo bio topliji - Izbegavati dugačak boravak u zatvorenoj prostoriji - Hronični bolesnici treba redovno da uzimaju svoje terapije i izbegavaju preterani napor

(Kurir.rs/J. PRONIĆ - B. TRAVICA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track