AKO STE RADILI U JEDNOJ OD OVE 3 ZEMLJE, MOGLI BISTE IMATI PRAVO I NA NJIHOVU PENZIJU: Evo o kojim je državama reč!
Foto: Vladimir Šporčić, Ilustracija

DOBRA VEST ZA RADNIKE IZ SRBIJE

AKO STE RADILI U JEDNOJ OD OVE 3 ZEMLJE, MOGLI BISTE IMATI PRAVO I NA NJIHOVU PENZIJU: Evo o kojim je državama reč!

Društvo -

BEOGRAD - Radnici iz Srbije koji rade ili su radili u Kini, Tunisu ili kanadskoj pokrajini Kvebek mogli bi da ostvare pravo na deo penzije iz tih zemalja, iako Srbija s njima još nema potpisanu konvenciju o socijalnom osiguiranju, ali su pregovori uveliko u toku.

Time bi se broj zemalja s kojima Srbija razmenjuje penzije povećao na 31, a mnogo više penzionera bi moglo da računa na dvojne penzije, te na zdravstveno i socijalno osiguranje, zavisno do toga šta konvencija obezbeđuje, piše Politika.

foto: Dado Đilas/Ilustracija

U Ministarstvu rada kažu da su najbliže dogovoru s Kinom. Sporazum je potpisan 2018. i još nije počeo da se primenjuje, ali je na pregovorima krajem oktobra prošle godine usaglašen i parafiran administrativni dogovor za primenu Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između dve zemlje koji predstavlja akt o sprovođenju i treba da obezbedi nesmetanu primenu sporazuma.

U martu su otpočeli pregovori s Tunisom za sporazum o socijalnoj sigurnosti, a do kraja godine očekuje se da će biti potpisan sporazum o socijalnoj sigurnosti s vladom Kvebeka, čime će našim građanima na celoj teritoriji Kanade biti garantovana zaštita, kazali su za Politiku u Ministarstvu.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track