SUTRA PRESUDA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Četiri godine nakon početka suđenja i 20 godina posle ubistva
Foto: Beta/Milan Obradović

presuda

SUTRA PRESUDA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Četiri godine nakon početka suđenja i 20 godina posle ubistva

Društvo -

Četiri godine posle početka suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i 20 godina pošto je ubijen, sutra bi trebalo da bude saopštena prvostepena presuda.

Ćurivijine novine su bile kritične prema režimu Slobodana Miloševića a sa Aleksandrom Tijanićem je u Evropljaninu objavio tekst "Šta je sledeće, Miloševiću", koji sumira jezive rezultate tog režima.

Dan posle objavljivanja teksta, odlazi kod Mirjane Marković sa kojom je imao neprijatan razgovor a kojoj je poručio da će ona i njen suprug, ako tako nastave, "visiti na Terazijama". Evropljanin je svega par dana kasnije kažnjen sa 260.000 dolara, što je najviša kazna jednom mediju ikada izrečena u Srbiji, piše u tekstu na portalu Fondacije Slavko Ćuruvija.

Pošto nisu uspeli da ga zaplaše pretnjama ni kaznama angažovali su javnu i tajnu policiju, koja ga je prisluškivala i pratila.

Krenula je i medijska kampanja, a Politika, koju je vodio kućni prijatelj porodice Milošević–Marković Dragan Hadži Antić, objavljuje tekst „naređuje“ uredniku Politike ekspres da objavi tekst kojim će Ćuruviju proglasiti za „izdajnika zemlje“, „slugu Zapada“ koji podržava bombardovanje.

Tekst je iste večeri pročitan u udarnom Dnevniku RTS-a.

"Tri dana kasnije Deveto (tzv. prateće) odeljenje beogradskog centra RDB počinje da prati Ćuruviju 24 sata dnevno. Usred bombardovanja, 27 ljudi iz pratećeg odeljenja beogradskog centra u tri smene radilo je samo na Ćuruviji.

Akciju je vodio lično tek postavljeni načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić. Kasnije smo na sudu saznali da se načelnici nikad ni pre ni posle toga nisu bavili operativnim aktivnostima.

Pet dana posle teksta u Ekspresu, dva dana posle početka praćenja, Ćuruvija je likvidiran dok se nešto posle pola pet, tokom mirnog nedeljnog uskršnjeg popodneva, vraćao iz šetnje sa Brankom Prpom.

Izrešetan je u prolazu ispred zgrade u kojoj je živeo. S leđa, „škorpionom“, koji je u ruci ubice bio metar iza njega. Ispaljeno je 14 metaka. Overen je u glavu. Ostao je da leži u pasažu, među čaurama, u lokvi krvi", deo je ovog teksta.

(Kurir.rs/Fondacija Slavko Ćuruvija/Perica Gunjić/Foto: Beta/Milan Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track