NASTAVNICI JEDVA DRŽE ČAS OD ZVONJAVE: Zabrana korišćenja telefona na času je neophodna!
Foto: Profimedia

Pobuna

NASTAVNICI JEDVA DRŽE ČAS OD ZVONJAVE: Zabrana korišćenja telefona na času je neophodna!

Društvo -

Prosveta Zbog brojnih problema sa učenicima koji se tokom nastave dopisuju ili igraju igrice, nastavnici smatraju da je neophodno da Ministarstvo prosvete donese odluku o zabrani koja će važiti u svim školama

Većina prosvetnih radnika je na velikim mukama jer ih školarci često ometaju tokom nastave zbog zloupotrebe korišćenja mobilnih telefona. Prosvetari smatraju da je neophodno da se uvede zabrana smartfona u školama, te da je neophodno da tu odluku donese Ministarstvo prosvete!

Pojedine škole u Srbiji sprovele su anketu o uvođenju zabrane korišćenja mobilnih telefona u školama i dale predlog da učenici mlađih razreda (I do IV) telefone predaju na početku nastave, a preuzimaju na kraju nastave. Za decu starijih razreda (V do VIII) predloženo je da uređaje predaju na početku časa, a uzimaju po završetku i tako tokom celog dana.

foto: Shutterstock

Ovi predlozi donekle su zaživeli u pojedinim školama jer se većini roditelja ova ideja nije dopala. Nastavnici i profesori imaju dosta problema da obuzdaju učenike koji tokom časa igraju igrice, pričaju, snimaju ili se dopisuju. Iako upotreba mobilnog telefona na nastavi spada u lakše povrede discipline, za koje su predviđene sankcije kao što su opomena, ukor razrednog starešine ili odeljenskog veća, učenici uglavnom prolaze bez kazne. - Veliki broj škola, posebno osnovnih, vršio je te ankete, ali to uglavnom nije zaživelo. Ako mogu da donesu pravilnik o pravilu oblačenja, onda mogu i za telefone. Ako već škole ne mogu to da urade, onda Ministarstvo prosvete treba da donese tu odluku koja će važiti za sve škole, mislim da bi to bilo najbolje rešenje za ovo - kaže za Kurir predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

foto: Zorana Jevtić

On dodaje da bi bilo dobro da deca po ulasku u školu ostavljaju svoje telefone u ormaru koji bi bio namenjen za to, ali da to pravilo treba da važi kako za decu, tako i za sve nastavnike: - Treba da se uvede ta zabrana jer deca često korišćenjem telefona ometaju nastavnike na času, a koriste ga i za prepisivanje.

foto: Nebojša Mandić

Sa njim se slaže i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković, koja navodi da sve češće nastavnici ne mogu da održe čas zbog zvonjave telefona. - Škole služe da deca uče i da se školuju, a u tom školovanju sve što ih ometa nije dobro, pa ni mobilni. Mislim da je zabrana korišćenja mobilnih telefona na času neophodna! Škole se doskoro nisu suočavale sa ovim problemom, ali mora se odbraniti mesto na kome se deca školuju. Moraju se izboriti sa ovim, a sigurna sam da ima načina - ističe Jankovićeva.

Dobar primer za sve Škola bez mobilnih

Osnovna škola "Radoje Domanović" uvela je 1. septembra 2017. godine zonu bez mobilnih telefona. Direktorka škole Dušica Tričković kaže za Kurir da nije u pitanju zabrana, već lepo ponašanje, kao i da su efekti više od očekivanih. - Komunikacija među decom je bolja, a takođe i između nastavnika i roditelja. Časovi su kvalitetniji i traju 45 minuta bez ometanja. Smanjeno je i verbalno i internet nasilje. Roditelji su inicijatori, pa sam ih podržala na Savetu roditelja i Nastavničkom veću, i sada sve to lepo funkcioniše. Od ove mere nema nikakve štete, samo ogromna dobit. Nije evidentiran nijedan nestanak telefona, a zvale su nas i mnoge škole iz Srbije i Crne Gore da se raspitaju o proceduri - priča Tričkovićeva.

Zabranili zakonom Francuski parlament usvojio odluku

Francuski parlament je u junu prošle godine usvojio odluku o zabrani mobilnih telefona u osnovnim i srednjim školama, a ta odluka stupila je na snagu početkom te školske godine. Za predlog zakona glasala su 62 poslanika, dok je jedan bio protiv. Ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke pozdravio je usvajanje ovog zakona kao "zakona 21. veka koji šalje poruku francuskom društvu, ali i međunarodnom".

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Profimedia, Shutterstock, Zorana Jevtić, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track