STRUČNJACI O PREDLOGU LEKS SPECIJALISA ZA ŠVAJCARCE: Država da ne pomaže špekulantima sa više kredita
Foto: Shutterstoc

MIŠLJENJA

STRUČNJACI O PREDLOGU LEKS SPECIJALISA ZA ŠVAJCARCE: Država da ne pomaže špekulantima sa više kredita

Društvo -

Predlog otpisa 40 odsto glavnice, konverzija kredita iz franka u evro i otplata ostatka duga po kamati od 3,5 odsto dobra osnova za pregovore, ali samo za građane koji su uzeli kredit za kupovinu stana u kome će živeti

Predlog zakona kojim bi konačno trebalo da bude rešen problem više od 16.000 građana zaduženih u švajcarskim francima, a koji predviđa otpis 40 odsto glavnice, konverziju kredita u evro, kao i nastavak otplate ostatka duga po godišnjoj kamatnoj stopi od 3,5 odsto, predstavlja dobru osnovu za dalje pregovore, smatra profesor Hasan Hanić sa Beogradske bankarske akademije.

On ističe da ta polazna platforma uzima u obzir razliku između ukupnog iznosa kamate na glavnicu koje su u proseku klijenti zaduženi u švajcacima do sada otplatili i kamate koju bi otplatili da su kredit uzeli u evrima.

foto: Kurir

- Ta razlika bi trebalo da se rasporedi. Ali postoje ljudi koji su uzimali više kredita i takvima država ne bi trebalo da pomaže jer su verovatno kredite koristili u investicione ili špekulativne svrhe za kupovinu više stanova za dalju prodaju ili za rentiranje, a ne za rešavanje stambenog pitanja. Ovde je osnova za uključivanje države da se pomogne socijalno ugroženim kategorijama čije su rate zbog rasta kursa veće od plate, a za čiju situaciju i država snosi deo odgovornosti, pošto su Vlada i ministar finansija podsticali građane koji nisu dovoljno obrazovani da uzimaju te kredite - kaže Hanić i dodaje da i banke snose deo odgovornosti jer su prodale proizvod za koji se ispostavilo da ima prekomernu dozu rizika.

S druge strane, ekonomista Ljubomir Madžar smatra da država nije smela da se meša u rešavanje problema građana zaduženih u švajcarcima i da je problem trebalo da se rešava na sudu, prema odredbama zakona.

foto: Neboša Mandić

- Time što država radi nešto što nije u njenoj nadležnosti, ona samo kvari ambijent i pogoršava poverenje i kredibilitet u poslovnoj zajednici. Moj stav je da tamo gde može precizno da se dokaže da su banke prevarile zajmoprimce država preko sudova treba energično da deluje. A tamo gde su se zajmoprimci prevarili jer su se polakomili na nižu kamatnu stopu i pored svih informacija o rizicima onda treba da snose posledice. Jer da se to završilo povoljno po njih, niko ne bi ni reč rekao, a pošto se završilo nepovoljno, digla se čitava revolucija - kaže Madžar i dodaje da narod treba štititi od svih mogućih prevara, ali u tome treba slediti odredbe zakona.

Brojke

22.000 kredita u švajcarcima podignuto je u Srbiji 16.814 građana trenutno otplaćuje kredite u švajcarcima 1.500 građana je tužilo banke 3.000 do 4.000 ugovora je raskinuto 5 osoba je izvršilo samoubistvo zbog kredita u švajcarcima

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track