Najnovije vesti

DANAS SE SLAVI USKRS PO GREGORIJANSKOM KALENDARU Nadbiskup Hočevar: Vera je često pogrešno shvaćena i negativno predstavljena
Foto: Zorana Jevtić

uskršnja poslanica

DANAS SE SLAVI USKRS PO GREGORIJANSKOM KALENDARU Nadbiskup Hočevar: Vera je često pogrešno shvaćena i negativno predstavljena

Društvo

Uskrs, najveći hrišćanski praznik, pokretni je praznik, ali uvek pada u nedelju, i to prvu nedelju posle punog meseca po prolećnoj ravnodnevici

BEOGRAD - U svetu se danas obeležava Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Uskršnjoj poslanici istakao je da jedno od najtragičnijih obeležja današnjice leži u tome što je vera pogrešno shvaćena i negativno predstavljena.

 

On je ocenio i da "toliki vernici nemaju o njoj celovito saznanje".

 

"Oni ne poznaju ni velika Božja dela u istoriji. Većina ljudi, pre svega, ne veruje dosledno u Boga Stvoritelja. Žive kao da Boga nema i ponašaju se kao da su oni sami jedini gospodari svega stvorenog, pa i svog tela", poručio je Hočevar.

 

foto: Shutterstock

On je pozvao sve da prate put Gospodnji, te da se, poput Isusa Hrista, oslobode "umora, zaborava, sebičnosti, mržnje, svađe i ratova", kao i da svojom pobedonosnom snagom "snažno utemelje svoju budućnost".

"Isus nam je pokazao kako se umire izvorima svakog zla, to jest grehu, i kako se vaskrsava u novi život zajedništva, to jest ljubavi", dodao je nadbisku Hočevar.

 

On je takođe uputio čestitku povodom Uskrsa i srpskom patrijarhu Irineju i svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve povodom predstojećeg Uskrsa,iduće nedelje po Julijanskom kalendaru.

 

 

Dotakao se i činjenice da SPC ove godine slavi 800 godina autokefalnosti.

 

"Svi članovi naše nadbiskupije se iskreno mole Gospodu da Vam udeli svu snagu i pobedu ljubavi vaskrslog Gospoda. Tako će obeležavanje osamstogodišnjice autokefalnosti doprineti podmlađivanju, svetosti i svedočenju Vaše Svete Crkve", naveo je nadbiskup Hočevar u čestitki Irineju.

 

Uskrs, najveći hrišćanski praznik, pokretni je praznik, ali uvek pada u nedelju, i to prvu nedelju posle punog meseca po prolećnoj ravnodnevici.

 

Kod pravoslavaca je još bitna odrednica za datum Uskrsa i ta da Uskrs ne može biti pre ili na sam dan jevrejske Pashe.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...