PROCES REFORMI U RGZ  JE NEZAUSTAVLJIV: Po odluci  Apelacionog suda građani će da plate 2 miliona evra ceh neodgovorne vlasti pre 2012.

PROCES REFORMI U RGZ JE NEZAUSTAVLJIV: Po odluci Apelacionog suda građani će da plate 2 miliona evra ceh neodgovorne vlasti pre 2012.

Društvo -

Još jedan od pokušaja da građani plate ceh neodgovorne vlasti pre 2012. godine

Uprkos tome što Republički geodetski zavod nikada nije zaključio ugovor sa četiri profesora Građevinskog fakulteta u Beogradu, Apelacioni sud u Beogradu je u sporu koji su četiri profesora pokrenula protiv Republičkog geodetskog zavoda doneo presudu kojom se nalaže Republičkom geodetskom zavodu da profesorima isplati iznos od skoro 2 miliona evra, na ime naknade štete zbog povrede autorskog prava nad programskim sistemom “Map Soft 2000.” Postupak je pokrenut pre skoro 10 godina.

Ugovorima zaključenim 1991. i 2001. godine između Republičkog geodetskog zavoda i Građevinskog fakuleta ugovorena je instalacija, obuka, održavanje i prenošenje prava raspolaganja programskog sistema “Map Soft” za prikupljanje i obradu podataka, kao i rukovanje digitalnim sadržajem katastarskih planova.

Tokom sudskog postupka, Viši sud, po poznatoj matrici, nije postupio po nalogu Apelacionog suda i izveo tražene dokaze. Međutim, ni Apelacioni sud nije izveo dokaze koje je zahtevao od Višeg suda. Usled nesprovođenja naloga sudova, Republički geodetski zavod je izgubio spor a epilog je taj da će troškove od skoro 2 miliona evra snositi Republika Srbija, odnosno njeni građani.

Podsećamo građane da je ovo jedan u nizu nasleđenih problema iz perioda od pre 2012. godine, jer iako je jasno koja interesna grupa stoji iza ove presude, država je ta koja plaća ceh ranijeg neodgovornog rukovođenja ovom važnom institucijom.

Ovo nije jedini spor velike vrednosti koji je prouzrokovan neodgovornim upravljanjem institucijom u prethodnoj deceniji. Zbog izgubljenog arbitražnog spora sa firmom “SIEMENS IT SOLUTIONS AND SERVICES“, okončanog 2014. godine, podnete su krivične prijave protiv odgovornih lica. Takođe, Republički geodetski zavod vodi spor sa “ABANKA VIPA” koji je nastao 2010. godine zbog neupisane hipoteke u postupku prelaska sa zemljišne knjige na katastar nepokretnosti, a čija vrednost iznosi 3,6 miliona evra.

Ukazujemo još jednom na činjenicu da svi ovi sporovi samo pokazuju način na koji je vođen Republički geodetski zavod u prethodnom periodu, kao i da isti kulminiraju upravo u trenutku kada se privodi kraju antikorupcijska reforma katastra nepokretnosti. Posebno napominjemo da je rukovodstvo Republičkog geodetskog zavoda više puta upozoravalo da je ovakav rasplet događaja vrlo moguć. Republički geodetski zavod će iskoristiti sva pravno dozvoljena sredstva, iako je jasno da će zbog toga rukovodstvo Zavoda ponovo biti na udaru tajkunskih grupa. Ukazali smo Visokom savetu sudstva na sve propuste učinjene od strane postupajućih sudova u ovom predmetu. Takođe, u saradnji sa Državnim pravobranilaštvom izjavićemo reviziju Vrhovnom kasacionom sudu kojom ćemo tražiti poništaj presude Apelacionog suda, a nažalost prinuđeni smo i da podnesemo tužbu protiv Građevinskog fakulteta u Beogradu radi naknade štete zbog evikcije, odnosno postojanja i prikrivanja pravnih nedostataka u predmetnim ugovorima. Bez obzira na svakodnevne pokušaje destabilizacije rada Republičkog geodetskog zavoda, njegovo rukovodstvo poručuje da je istrajno da u saradnji sa Svetskom Bankom započete reforme, čiji je jedan od osnovnih ciljeva nulta tolerancija na korupciju, sprovede do kraja 2020. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track