PROSLAVILI SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Hiljade molitvi podno Ostroga
Foto: Shutterstock

Crkva i vernici

PROSLAVILI SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Hiljade molitvi podno Ostroga

Društvo -

U manastir čudotvorca juče su pristizali vernici iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, Rusije i raznih krajeva sveta

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici proslavili su juče Svetog Vasilija Ostroškog - velikog čudotvorca, čije se mošti čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori.

foto: Shutterstock

Reke vernika, bez obzira na to koje su vere i nacije, slivale su se ka tom manastiru. U manastir Ostrog juče su pristizale hiljade vernika iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, Rusije i raznih krajeva sveta uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog. Brojne su grupe hodočasnika koji su došli peške, kao i vernika koji su autobusima i automobilima stigli pod ostroški manastir.

Mnogi su na taj put, baš kao i svake godine, poneli svoju muku da je predaju velikom svecu. Bolesni su molili za svoje zdravlje, jer čvrsto veruju da će im veliki svetac pomoći. Vekovima unazad u blizini manastira Ostrog dešavale su se čudne i misteriozne stvari, koje vernici pripisuju upravo čudotvorcu Svetom Vasiliju Ostroškom.

foto: Shutterstock

Svako ko ode pod Ostrog, može da se uveri u ovo. Iako su juče brujale molitve ispred manastira na svim jezicima sveta, baš kao i godinama unazad, sve one sadržale su istu poruku velikom čudotvorcu - da im Sveti Vasilije pomogne u njihovoj muci.

Dimitrije Kalezić, teolog, objašnjava za Kurir da se Svetom Vasiliju najviše mole upravo bolesni, jer veruju da im ovaj veliki svetac može pomoći. - Vasilije Ostroški je veoma veliki svetac i njemu se klanjaju ljudi sa svih strana sveta. U spisima u manastiru postoje sva moguća isceljenja kod ovog velikog sveca, ali mislim da ima i dosta onih kojih nema u tim knjigama - kaže Kalezić.

foto: Shutterstock

Uz Svetog Savu

Svetiteljevi podvizi i vrline, a naročito njegov trud za očuvanje i odbranu pravoslavlja, svrstali su ga u red naših najznamenitijih i uz Svetog Savu najvoljenijih srpskih svetitelja.

Svedočanstvo svemu tome su, pored žive reke vernika koji dolaze na Ostrog da bi se poklonili njegovim svetim moštima, i brojne crkve zadužbine širom Crne Gore, Hercegovine, Srbije, dok su dve crkve svetitelju podignute i u Americi. Lik Svetog Vasilija sačuvan je i živopisan u različitim tehnikama. Freske i ikone Svetoga Vasilija mogu se videti najpre u manastiru Ostrog, ali i manastiru Morača, u manastiru Dečani, Banja, kao i u manastirima i crkvama u Kotoru, Prijepolju, Risnu, Kumboru i mnogim drugim našim svetinjama.

Svetovno ime

Stojan Jovanović

Veliki srpski svetitelj rodio se oko 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini. Roditelji Petar i Ana (Jovanović) bili su veoma pobožni ljudi. Na krštenju je dobio ime Stojan. Malog Stojana krasile su izuzetna bistrina i marljivost. Odgajan u duhu pravoslavlja i tradicije, pokazivao je veliku sklonost ka dobročinstvu i molitvi. Svoju neizmernu dobrotu i ljubav prema bližnjem iskazivao je u svakom trenutku. Da bi svoga sina sačuvali od Turaka i janičara, roditelji su ga odveli u obližnji manastir Zavalu "da uči knjigu", gde je njegov stric jeromonah Serafim bio iguman.

Niš

Od smrti ih je spasao Sveti Vasilije

Pre dve decenije, 12. maja, NATO avijacija bombardovala je niško naselje Duvanište kasetnim bombama, pri čemu je ranjeno 11 osoba, ali, srećom, ili kako veruju stanovnici tog dela Niša, milošću Svetog Vasilija Ostroškog niko nije stradao.

Na dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca ovi meštani od 2000. godine organizuju litije, a u znak zahvalnosti za spasenje u naselju se gradi crkva posvećena tom svecu. Pojedine porodice iz Duvaništa počele su nakon 1999. da slave Svetog Vasilija Ostroškog kao svoju slavu, a stanari jedne od višespratnica u Ulici Majakovskog od pre šest godina organizuju zajedničko slavlje svih stanara, na koje pozivaju goste iz komšiluka i grada.

Kurir.rs/ Branka Travica

Foto.rs/ Manastir Ostrog - facebook stranica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track