STIŽU SRPSKA DECA IZ CELOG SVETA: Svesrpski dečiji sabor od 23. maja u Beogradu i Tršiću
Foto: Beta/Miloš Miškov

trajaće do 28. maja

STIŽU SRPSKA DECA IZ CELOG SVETA: Svesrpski dečiji sabor od 23. maja u Beogradu i Tršiću

Društvo -

Manifestacija Svesrpski dečiji sabor održaće se od 23. do 28. u Beogradu i Tršiću pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, najavili su danas u beogradskom Dečijem kulturnom centru organizatori.

Organizatori ove vredne manifestacije su Gradska uprava grada Beograda i Ministarstvo spoljnih poslova Srbiji, odnosno Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Manifestacija se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Na sabor će stići deca srpskog porekla koja žive u inostranstva uzrasta od 10 do 14 godina, iz Amerike, Australije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke, Hrvatske, Francuske, Švedske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije.

Svoje vršnjake koji žive u inostranstvu dočekaće učenici Osnovne škole "Starina Novak" u čijim porodicama će biti smešteni.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je kazao da je jako važno da Srbi iz inostranstva zadrže svoj identitet i da je njihova ljubav prema našoj zemlji, kulturi i tradiciji jako značajna.

"Kada posetim svoje prijatelje u inostranstvu, vidim da oni svi žive jako lepo, ali im uvek nedostaje nešto. Upravo je veza njihove dece sa svojim korenima u Srbiji nešto što im jako fali i što će im pomoći da se razvijaju u bolje ljude i da srećnije žive. Važno nam je da lepo dočekamo tu našu decu, da im obezbedimo program u kojem će lepo da se provedu i da iz naše prestonice ponesu lepa sećanja", kazao je Radijičić.

On je dodao je očuvanje nacionalnog identiteta Srba van granica zemlje i politika koju zagovaraju i predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije.

Nikolina Milatović Popović iz Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koja deluje u okviru Ministarstva spoljnih poslova, napomenula je da pripadati narodu definisanih kulturnih prostora u ubrzanom vremenu globalizacije znači negovanje kulturne raznolikosti sveta.

"Pripadanje sopstvenom narodu i negovanje nacionalne kulture u savremenom svetu znači ostvarivanje ljudskih prava i i slobode svakog pojedinca. Srbija kao matična država srpskog naroda odlučna je da srpski nacionalni identitet afirmiše kroz isticanje trajnih istorijskih i kulturnih vrednosti našeg naroda. Radosni smo što je ova manifestacija posvećena najmlađima", kazala je Milatović Popovićeva.

Ona je dodala da je MSP prošle godine podržao 40 kampova i radionica čiji su učesnici bila deca iz dijaspore i regiona.

"Svesrpski dečiji sabor je u MSP prepoznat kao istinski čin afirmacije identiteta i jačanja pripadnosti i vezanosti sa matičnom državom upravo u okviru najmlađe populacije", kazala je Milatović Popovićeva.

Na otvaranju manifestacije "Svesrpski dečiji sabor" 24. maja gosti Beograda će imati priliku da posete Predsedništvo Republike Srbije, a za scenski program koji će biti upriličen ispred Dečijeg kulturnog centra zaduženi su Leontina Vukomanović, Minja Subota, Hor DKCB, Folklorna grupa iz Frankfurta.

Istog dana biće organizovana plesna animacija sa Draganom Stanisavljević, radionice folklora i narodnih igara sa Umetničkim centrom "Talija", likovne radionice s Katarinom Bulajić Pavlović, radionice Uroša Petrovića i dramska radionica Tijane Kesić.

U programu sabora planiran je i izlet u Tršić, posete Narodnom muzeju, Etnografskom muzeju, Muzeju Vuka i Dositeja, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju Nikole Tesle, Istorijskom muzeju Srbije i Muzeju iluzija, Hramu Svetog Save...

Minja Subota, predsednik UP Dečijeg kulturnog centra Beograda napomenuo je da je ideja manifestacije razvijanje odnosa pripadnosti zemlji matici kod dece koja dolaze na sabor.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track