NOVI DOKAZI O KRAĐI BEBA: Dete oteli sa sve bolničkim čaršavom
Foto: Kurir/T.Ilić

Klupko

NOVI DOKAZI O KRAĐI BEBA: Dete oteli sa sve bolničkim čaršavom

Društvo -

Usvojiteljka muškarca (38) iz okoline Aleksinca otkrila pod kojim okolnostima joj je dečak donet na kućni prag

U slučaju usvojenog muškarca (38) iz okoline Aleksinca, koji je tokom potrage za biološkim roditeljima posumnjao da je otet iz porodilišta u Kruševcu 1981. godine, i to po nalogu pripadnika Državne bezbednosti, pojavili su se novi dokazi koji bi mogli da budu od koristi u otkrivanju pune istine o otmici bebe.

Radiša Pavlović, član Vladine komisije za nestale bebe, tvrdi da se tokom istrage ovog slučaja došlo do saznanja da je dečak iz Aleksinca u usvojiteljsku porodicu donet u bolničkom čaršavu, što dokazuje da je beba oteta iz porodilišta. - Zajedno s predstavnicima Udruženja za istinu i pravdu posetio sam porodicu koja je dečaka usvojila. Njegova majka - usvojiteljka otkrila nam je da je dečak u njihovu porodicu donet u bolničkom čaršavu 3. jula 1981. sa imenom koje mu je samo dan ranije, 2. jula, dodelio Centar za socijalni rad. Kada smo proveravali prebivalište dečaka, ispostavilo se da je na adresi na kojoj trenutno živi prijavljen 7. marta 1981. godine, dok mu u drugoj dokumentaciji stoji da je rođen 3. marta - kaže Pavlović i zaključuje da ovaj nesklad u datumima ukazuje da je reč o falsifikovanoj dokumentaciji kojom se maskirala otmica.

foto: Sonja Spasić

On dodaje da je majka koja je usvojila dečaka obećala da će im pomoći da otkriju ko su dečakovi biološki roditelji. - Za ovog usvojenika imamo dokaze da je otet nekoj porodici zato što se tokom istrage pokazalo da njegovi roditelji, koji su navedeni prilikom njegovog upisa u matične knjige rođenih, ne postoje u Srbiji, odnosno da su njihovi matični brojevi fiktivni. Javile su nam se tri porodice kojima su u bolnici u Kruševcu od decembra 1980. do jula 1981. godine rekli da im je muško dete umrlo i predložili da se uradi DNK analiza kako bi se utvrdilo da li su neki od njih dečakovi biološki roditelji - ističe Pavlović.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track