NAJEZDA INSEKATA ZBOG ČESTIH KIŠA: Komarci nam krv popiše!
Foto: Shutterstock

OPREZ

NAJEZDA INSEKATA ZBOG ČESTIH KIŠA: Komarci nam krv popiše!

Društvo -

Objašnjenje Branislav Pešić iz Zavoda za biocide kaže da zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika njihove ekipe nisu mogle da izvrše suzbijanje s visokom efikasnošću.

Spasavaj se ko može! Nema više veze jeste li blizu reka ili u šumi, rojevi komaraca zagospodarili su gradovima, ubadaju nemilice. U Beogradu Zavod za biocide svakodnevno vrši suzbijanje, ali nemaju vidljivog uspeha zbog vremenskih uslova. Kiša koja pada danima i toplo vreme podstiču njihovu najezdu. Identičnu muku muče i Novosađani i Nišlije, čitava Šumadija...

- Zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika, kiša koje padaju svaki dan i visokih temperatura, naše ekipe nisu mogle da izvrše suzbijanje sa visokom efikasnošću, iako su na vreme izvršena preventivna zaprašivanja - rekao je za Kurir dr vet. med. Branislav Pešić, pomoćnik direktora za programske aktivnosti Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Ekipe Zavoda su na terenu u Beogradu svakodnevno u punom kapacitetu i, čim se stvore uslovi za rad, one kreću u zaprašivanje. Rade se i jutarnji i večernji tretmani kako bi se brojnost komaraca svela na biološki minimum.

foto: Profimedia

- U narednom periodu Zavod za biocide i medicinsku ekologiju će nastaviti sa svakodnevnim tretmanima odraslih formi komaraca u svim delovima Beograda. Juče smo počeli zaprašivanje Novog Beograda i Ade Ciganlije, a sutra su planirani centar grada, Zemun i Zvezdara - kaže Pešić i dodaje:

- Ovakvo vreme sa dosta padavina dovelo je do pojave rečnih komaraca. Imajući u vidu velike količine kiše koje su pale, stvorili su se povoljni uslovi za njihovu pojavu u većem broju. Svi sakupljeni komarci se analiziraju i zasad nije zabeležena pojava zaraženih - naglašava on.

Prof. dr Žarko Ranković, poznati srpski infektolog, kaže za Kurir da je očekivan ovaj broj komaraca za ovaj period, ali vremenski uslovi pogoduju ovim insektima pošto je za njihovo razmnožavanje potrebna vlaga, ali nema razloga za posebnu paniku.

- Komarci mogu da prenesu virus Zapadnog Nila, i to treba očekivati u drugoj polovini jula pa do septembra. Bitno je napomenuti da većina obolelih nema tešku kliničku sliku. Samo jedan odsto zaraženih virusom Zapadnog Nila ima ozbiljne tegobe. Najveći broj prolazi asimptomatski, vrlo mali broj može da ima nešto što podseća na grip. Simptomi su slabost, bolovi u mišićima, leđima, zamor, čak se može pojaviti i blagi, prolazni osip. Mogu se javiti i uvećane limfne žlezde - naglašava Ranković.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", sezona komaraca u Srbiji bi trebalo da se završi tek u oktobru.

Savet doktora Dugi rukavi i kreme su najbolja zaštita - Komarci kod nas nisu opasni, samo su dosadni. Od ujeda komaraca možemo da se zaštitimo nošenjem lagane odeće, sa dugim nogavicama i rukavima. Treba da se koriste kreme i sredstva protiv komaraca kojima se premazuje koža, ovo naročito treba da praktikuju deca i stariji. Postoje i narukvice protiv komaraca, one nisu ni tako skupe, ali pomažu, savetujem da ih koriste oni koji su osetljivi. Dobra zaštita su i mreže koje se postavljaju na prozore da ne bi ulazili komarci - kaže za Kurir primarijus opšte prakse dr Biserka Obradović. Kada dođe do ujeda komarca, onda za ublažavanje svraba treba koristiti razne gelove i kreme, a oni koji su alergični imaju ozbiljniju terapiju. - Retke su osobe koje baš burno reaguju, to su uglavnom oni koji su alergični na ujed. U tim slučajevima se koriste tablete protiv alergije i, naravno, potrebno je javiti se svom lekaru da se situacija ne bi zakomplikovala - dodaje doktorka Obradović.

Bitka u 99 opština Plan za celu Srbiju Povećan je broj komaraca i u ostatku Srbije. Za kraj ove nedelje najavljena je sveobuhvatna akcija suzbijanja komaraca na teritoriji Novog Sada pošto je povećanje vodostaja Dunava, Tise, Tamiša i drugih reka uslovilo pojavu izliva koji su idealno mesto za razmnožavanje ovih dosadnih insekata. Pre nekoliko dana je zaprašivanje bilo obavljeno i u Pirotu, kao i na svim teritorijama oko reke Nišave. U Kragujevcu su se građani takođe žalili na povećani broj ovih insekata, ali službe imaju teškoće pri zaprašivanju zbog nepovoljnih uslova. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije sa groznicom Zapadnog Nila, suzbijanje larvi komaraca planirano je u 99 opština, u svih 17 okruga u Srbiji. Ukoliko vremenske prilike dozvole, suzbijanje larvi komaraca trebalo bi da traje do kraja oktobra.

Plan za zaprašivanje za ovu nedelju ako uslovi to dozvole: Utorak: Novi Beograd, sva groblja, Ada Ciganlija i šumski kompleksi Sreda: Centar grada, Zemun i Zvezdara Četvrtak: Voždovac, Obrenovac Petak: Čukarica, Obrenovac, Surčin sa selima Subota: Ostale lokacije, prigradske opštine

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track