ALBANCI MOGU DA ZABORAVE NA SEVER KIM Dačić: Ko šta drži, njegovo je!
Foto: Zorana Jevtić

Jasna poruka

ALBANCI MOGU DA ZABORAVE NA SEVER KIM Dačić: Ko šta drži, njegovo je!

Politika -

Nemoguće je da se nađe adekvatno rešenje osim poštovanja stanja na terenu. U tom slučaju, sever Kosmeta ne može pod suverenitet Prištine i to je kraj, odlučan je potpredsednik Vlade

Ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kaže da je jedino moguće kompromisno rešenje kosovskog čvora poštovanje stanja na terenu - ko šta drži, to je njegovo.

Prema tom principu, sever Kosova i Metohije, gde većinski žive Srbi, ni u kom slučaju, kako objašnjava, ne može biti pod kontrolom albanske vlasti iz Prištine.

Nemačka koči

- Nemoguće je da se nađe adekvatno rešenje kosovskog pitanja osim poštovanja stanja na terenu - ko šta drži, to je njegovo. U tom slučaju, sever Kosova ne može pod suverenitet Prištine i to je kraj. To je jedino moguće kompromisno rešenje. To je jedini način da završimo tu priču i sačuvamo naš narod - navodi Dačić i podseća da o tome govori desetak godina, jer zna da je to jedino konkretno rešenje koje ne izaziva probleme.

On smatra da će pitanje Kosova biti brzo rešeno ako se međunarodna zajednica složi da ga treba zatvoriti kao problem koji generira stalnu nestabilnost. Postoji, međutim, kako dodaje, neslaganje između evropskih zemalja i Vašingtona, a ne, kako se moglo očekivati, na liniji SAD - Rusija - Kina:

- Reč je geostrateškoj igri koja ne zavisi samo od stava Beograda i Prištine. Dok su Vašington, Brisel i Pariz spremni da podrže rešenje o kom bi Srbija i Kosovo postigli dogovor, Nemačka je protiv razgraničenja i tvrdo insistira na nepromenljivosti granica.

Ni jug nije izgubljen

Kosovski Albanci, prema mišljenju bivšeg šefa diplomatije SRJ Vladislava Jovanovića, ne mogu da polažu nikakvo pravo na sever Kosova:

foto: Dragan Kadić

- Albanci imaju faktičku vlast, izuzev na severu KiM, gde nastoje da probiju na razne načine, pa i upadima ROSU. Međutim, ne treba im unapred priznati pravo ni na jug, jer pravnu vlast ima Beograd po Rezoluciji 1244 SB UN. Kako god, o eventualnom rešenju konačni sud daće narod na referendumu.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da mi činimo napore da se nastavi dijalog i da tragamo za rešenjem:

foto: Stefan Jokić

- U međuvremenu se čuju mnoge ideje. Kakva će biti sudbina dijaloga i eventualno rešenje, teško je proceniti, tek će se videti.

Biljana Bojić/Foto:Zorana Jevtić

Zanimljiva kampanja

"Kosovo je Srbija" na svetskim novčanicama

Na jednoj od prilično popularnih stranica na Instagramu pokrenut je trend da se po novčanicama širom sveta ispisuje poruka "Kosovo je Srbija".

foto: Instagram

Dačić se ovome priključio i na novčanici od 100 dolara ispisao na ćirilici "Kosovo je Srbija" i to potom "pečatirao" svojim potpisom.

Ana Brnabić

Građani odlučuju o rešenju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića o referendumu o KiM nije namenjena Zapadu, već građanima Srbije koji će, kako je istakla, odlučiti kakvo će rešenje biti:

foto: Profimedia

- U ovom trenutku, na moju ogromnu žalost, nismo blizu bilo kakvog rešenja ili bilo kakvog predloga.

brojke:

5 zemalja EU ne priznaje nezavisnost Kosova

11 godina prošlo od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track