Teslin rođak o Teodoru fon Burgu: On je budući Tesla

Doputovao genije

Teslin rođak o Teodoru fon Burgu: On je budući Tesla

Društvo -
Teodor, sada već bivši đak Matematičke gimnazije, na upravo završenoj 53. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike osvojio je četvrtu zlatnu medalju, čime je uz raniju srebrnu i bronzanu medalju, sa ukupno šest odličja, obezbedio sebi status najboljeg takmičara svih vremena

BEOGRAD - Ekipa Matematičke gimnazije doputovala je noćas iz Argentine sa međunarodne olimpijade, a u timu je bio i najbolji mladi matematičar svih vremena Teodor fon Burg, za koga potomok i imenjak slavnog naučnika Nikole Tesle, tvrdi da je budući Tesla.

"Mislim da je budući Tesla", rekao je u izjavi za Beograđanin Nikola Tesla, povodom uspeha naših učenika na Olimpijadi, smatrajući da država mora da se potrudi da zadrži mlade talente, pruži im podršku, više brine o njima i kada su van zemlje, da ih motiviše da se vrate.

Teodor, sada već bivši đak Matematičke gimnazije, na upravo završenoj 53. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike osvojio je četvrtu zlatnu medalju, čime je uz raniju srebrnu i bronzanu medalju, sa ukupno šest odličja, obezbedio sebi status najboljeg takmičara svih vremena.

Nagrade su sa Olimpijade poneli i ostali članovi ekipe Matematičke gimnazije: Dušan Šobot (srebrna medalja), Ivan Tanasijević (srebro), Igor Spasojević (bronza), dok su Rade Špegar i Lazar Radičević pohvaljeni.

Govoreći o školstvu u Srbiji, Tesla, inače po obrazovanju nuklearni fizičar i direktor Evropske poslovne škole “Milutin Milanković” smatra da je naš obrazovni sistem inertan, za razliku od sistema nekih drugih zemalja, koje svake godine u jednom određenom procentu menjaju program i prilagođavaju se.“Kod nas je sistem zakucan.

Na primer, u visokom školstvu akreditacija se radi na pet godina, i ne možete ništa da promenite za to vreme”, rekao je Tesla, navodeći da je talentovanog Teodora upoznao pre godinu dana.Inače, naši matematičari postigli su uspeh na Olimpijadi upravo u vreme obeležavanja 156. godine od rođenja svetski priznatog naučnika, koga su, kako kaže njegov rođak i imenjak, mnogi svojatali.

Teodor se priprema da školovanje nastavi na Oksfordu, a Tesla podseća da je i njegov slavni predak, koji je kako kaže, u detinjstvu bio senzitivan i stidljiv, takođe otišao u inostranstvo gde je u boljim uslovima mogao da pokaže snagu i umeće.Govoreći o svom poznatom pretku, Tesla priznaje da ga je opterećivalo ime i prezime velikog naučnika, ali tvrdi da će na ovim prostorima biti još Tesla.

“To naše podneblje, vera, tradicija, herojstvo, pravda, vuče nas", rekao je on i naveo da se Tesla vodio za današnji svet prilično poljuljanim načelom “radi dobro, dobro će ti se vratiti”.

Naše uspešne matematičare danas će primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović , a u Matematičkoj gimnazji biće odražana konferencija za novinare.

Nikolić danas sa Teodorom fon Burg

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovaraće danas sa učenicima i profesorima beogradske Matematičke gimnazije, među kojima je i Teodor fon Burg, najbolji mladi matematičar u svetu.

Maturant Matematičke gimnazije u Beogradu Teodor fon Burg osvojio je četvrtu zlatnu medalju na Međunarodnoj ametematičkoj olimpijadi, koja je održana od 4. do 16. jula u Argentini, i time postao najbolji takmičar svih vremena.Osvajanjem četvrte zlatne medelje, uz jednu bronzu i jedno srebro, sa ukupno šest odličja, fon Burg je postao najbolji takmičar svih vremena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track