IZMENE U OCENJIVANJU OD SEPTEMBRA: Zaključivanje ocena po starom principu
Foto: Profimedia

Kraj

IZMENE U OCENJIVANJU OD SEPTEMBRA: Zaključivanje ocena po starom principu

Društvo -

Iako je izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Skupština usvojila sredinom februara, a nakon toga je donet i nov pravilnik o ocenjivanju, ocene će se na kraju ove školske godine zaključivati po starom pravilu.

Izmene zakona i sam pravilnik podelili su javnost, s jedne strane, prosvetari nisu baš zadovoljni pojedinim odredbama i smatraju da to predstavlja degradiranje njihove profesije, dok s druge strane roditeljima i deci on donekle ide u prilog.

Od naredne školske godine, tj. septembra, u školama će nastupiti neka nova pravila, pa će tako nezadovoljni učenici osnovnih i srednjih škola, ali i njihovi roditelji, biti u prilici da ulažu prigovore na ocene, koji će direktori škola zatim moći da ponište, a zatim i da pošalju nastavnike na stručno usavršavanje.

Prema Pravilniku o ocenjivanju, nastavnici su dužni da test najave bar pet dana unapred, kao i da obaveste decu koje će oblasti biti zastupljene. Pored toga, ako se i održi iznenadni petnaestominutni test, ocene ne smeju biti unete u dnevnik. Nastavnik je dužan da kontrolni test ponovi ukoliko ga polovina razreda uradi loše, a oni đaci koji su nezadovoljni dobijenom ocenom mogu da traže ponavljanje testa.

Kurir.rs/ M. B. Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track