Najnovije vesti

OBELEŽITE DUHOVE UZ KURIR: U petak, 14. juna, poklon ikona SVETA TROJICA u zlatotisku s molitvom
Foto: Kurir

OBELEŽITE DUHOVE UZ KURIR: U petak, 14. juna, poklon ikona SVETA TROJICA u zlatotisku s molitvom

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u nedelju, 16. juna, obeležavaju praznik Silazak Svetog duha na apostole - Svete Trojice ili Duhove. Tim povodom, u petak, 14. juna, Kurir vam poklanja ikonu SVETA TROJICA u zlatotisku s molitvom na poleđini.

 

Praznik Duhovi uvek se obeležava 50. dana posle Vaskrsa i desetog dana posle Spasovdana. Duhovi predstavljaju i "rođendan" hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak Svetog duha na apostole. Kod Srba, i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica.

 

To je treći praznik po značaju, posle Vaskrsa i Božića, i takođe se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se, to je tzv. trapava nedelja. Taj praznik je uvek u nedelju, na pedeseti dan od Vaskrsa. Crkveno učenje kaže da je neposredno pre vaznesenja, Hristos obećao učenicima da će se ubrzo „izliti blagodet Duha svetog“ na njih, što se desilo 50. dana od vaskrsnuća.

 

Taj praznik se naziva još i Trojica jer je, po učenju, Hristos obećao, Bog otac dozvolio, a Sveti duh sišao. U pedeseti dan od Hristovog vaskrsenja, sa neba iznad kuće u kojoj su boravili apostoli i Presveta Bogorodica nastade buka.

 

 

Foto: Kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...