REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Konferencija o digitalizaciji u septembru
Foto: Zorana Jevtić

u vrdniku

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Konferencija o digitalizaciji u septembru

Društvo -

Republički geodetski zavod (RGZ) organizovaće od 18. do 20. septembra u Vrdniku međunarodnu konferenciju pod nazivom "Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u istočnoj Evropi".

Kako je saopšteno iz Zavoda, skup organizuje RGZ, kao "lider u regionu na polju digitalizacije i inovacija, zajedno s Razvojnim centrom Evropske komisije (EU JRC), Svetskom bankom, Ekonomskom komisijom UN za Evropu (UNECE), Agencijom UN hranu i poljoprivredu (FAO) i Ekspertskom komisijom UN za upravljanje geoprostornim podacima za Evropu (UNGGIM-Europe).

"Republički geodetski zavod je izabran za domaćina i partnera u organizaciji ovog važnog internacionalnog događaja zbog izuzetnih rezultata koje je ostvario u prethodnom periodu na polju digitalizacije svojih usluga, uvođenjem modernih tehničkih i tehnoloških rešenja i inovativnosti u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama i katastra nepokretnosti", navodi se u saopštenju RGZ.

Ocenjuje se da su nov način funkcionisanja katastra nepokretnosti, uvođenje geoprostorne platforme Geosrbija, povećanje transparentnosti i efikasnosti rada, uvođenje novih digitalnih poslovnih procesa i usluga, "zapaženi od strane najrelevantnijih evropskih i svetskih institucija", kao i NALED-a.

"Biti domaćin i koorganizator jednog ovako važnog internacionalnog skupa je izuzetna čast za Republički geodetski zavod i Republiku Srbiju, ali i velika satisfakcija svih zaposlenih u ovoj instituciji koji naporno rade svih ovih godina kako bi našim građanima i državi Srbiji obezbedili kvalitetnije i efikasnije usluge iz naše nadležnosti. Zahvaljujući radu i rezultatima, Republički geodetski zavod je danas institucija u koju fakulteti iz inostranstva šalju svoje studente na višemesečnu praksu (Kraljevina Holandija i Republika Slovenija), prima inostrane delegacije u okviru studijskih poseta (Republika Gvajana, Republika Crna Gora, Republika Severna Makedonija i dr.) i organizuje važne internacionalne skupove kao što je ovaj. Na ovaj način Republički geodetski zavod pokazuje da je, zajedno sa Vladom Srbije i uz podršku Svetske banke, na dobrom putu da odgovori izazovima 21. veka", rekao je direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Osnovna tema konferencije je važnost digitalne transformacije države i društva sa osvrtom na digitalne prostorne podatke i uvođenje inovativnih usluga koje se odnose na regionalno i prostorno planiranje, pametne gradove i poljoprivredu sledeće generacije.

Cilj konferencije je da se upoznaju različite zainteresovane strane (javni sektor, privatni sektor, akademska zajednica i ostali) o značaju primene IKT tehnologija i promenu trendova poslovanja u regionu istočne Evrope.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track