KONAČNI REZULTATI MALE MATURE: Maturanti pali na kombinovanom testu!
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Danas i sutra popunjavanje liste želja

KONAČNI REZULTATI MALE MATURE: Maturanti pali na kombinovanom testu!

Društvo -

Mali maturanti su ove godine najgore uradili kombinovani test, prosek je bio samo 11 poena, matematika je urađena za čitav bod bolje, dok su rezultati srpskog jezika u rangu prošlogodišnjeg testa, pokazali su konačni rezultati male mature koje su stigli juče.

Donja granica bodova za upis smanjiće se za 0,8 ili jedan poen u odnosu na prošlu godinu, a rezultati završnog ispita su ukupno bolji nego prošle godine, izjavila je pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.

- Ponavljanje testa iz matematike bilo je prava odluka, jer su na taj način deca koja su imala strože kriterijume u školi dobila šansu da ostvare visok rezultat na završnim testovima i tako dopune uspeh iz škole. Što se tiče popunjavanja liste želja, koje se predaju danas i u subotu, savetujem roditeljima da to urade s decom kod kuće i da se iz konkursa dobro i pravilno prepišu podaci, jer se mogu desiti greške pri unosu tih podataka u bazu - rekla je Nedeljkovićeva.

Prema njenim rečima, prva, druga i treća želja na listi treba da budu realne, jer statistika pokazuje da više od 90 odsto učenika upiše jednu od prve tri želje. Ukoliko deca imaju dovoljan broj bodova za upis prve škole na listi želja, a kvota nije popunjena, deca će biti upisana u željenu školu.

- Uvek je bolje ući u prvom upisnom krugu gde god. Nekad to nije željena škola. Uvek postoje načini da određenom molbom pređete u željenu školu. Ništa nije ni konačno ni presudno - navela je Nedeljkovićeva.

Informacije o donjem pragu za sve škole mogu se pronaći u Informatoru ili na sajtu www.upis.mpn.gov.rs.

(Kurir.rs /J. Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track