POSLEDICA NEVREMENA NA PALILULI: Hiljadu porodica traži pomoć
Foto: Sonja Spasić

Teško

POSLEDICA NEVREMENA NA PALILULI: Hiljadu porodica traži pomoć

Društvo -

Strpljenje Šesti dan od velikog nevremena još uvek ima domaćinstava u Borči i Krnjači koja su poplavljena, a iz opštine Palilula tvrde da će za dva-tri dana sve biti sanirano

Ni šest dana od nevremena koje je poplavilo ogroman broj domaćinstava na levoj obali Dunava, pre svega u Krnjači i Borči, iz svih domaćinstava nije ispumpana voda, pa građani neumorno zovu vatrogasce i opštinu Palilulu za pomoć.

- U utorak sam u opštini Palilula prijavila da imam poplavu u dvorištu i nikoga nema da dođe da ispumpa vodu. Dijabetičar sam i ne mogu da izađem iz ćerkine kuće u Krnjači da bih otišla u stan na Novi Beograd po lekove, a ćerka je s porodicom na odmoru. Iz opštine su dolazila dva službenika, napravili su zapisnik i obećali da će doći ekipe da ispumpaju vodu i da urade dezinfekciju, ali još uvek nikoga nema. Zvala sam više puta vatrogasce i obećali su da će doći, ali od ponedeljka uzalud čekam - kaže Mira Todorović, koja brine o ćerkinoj kući u Krnjači.

foto: Sonja Spasić

Aleksandar Jovičić, predsednik opštine Palilula, kaže za Kurir da je situacija što se tiče vode znatno bolja nego pre dva dana, ali priznaje da ima još poplavljenih objekata. - Do kraja nedelje ćemo i taj deo potpuno sanirati, a onda će Zavod za biocide da uradi dezinfekciju na terenu da bismo sprečili širenje nekih zaraza. Iz preventivnih razloga savetujemo da se voda iz gradskog vodovoda ne pije - kaže Jovičić.

On dodaje da je u opštinu Palilula stiglo 1.150 prijava štete, ali da još uvek ne poseduje podatke o visini štete koju je poplava nanela domaćinstvima. - Oko 60 odsto prijava odnosi se na poplavljene kuće. Komisija je na terenu, na svaku prijavu moramo da izađemo i proverimo stanje i utvrdimo broj objekata koji su stvarno pretrpeli štetu. Na osnovu podataka koje prikupimo napravićemo analizu i te činjenice predočiti nadležnim organima. Mislim da ćemo 29. juna imati potpuni izveštaj koji ćemo proslediti Štabu za vanredne situacije i Vladi Srbije, a posle toga doneti odluku u kojoj meri ćemo ljudima pomagati - kaže Jovičić.

Direktor Doma zdravlja Palilula dr Aleksandar Stojanović ističe da je na teritoriji opštine Palilula zdravstvena situacija normalna i nema pojave crevnih infekcija. - Prema analizama u Domu zdravlja Palilula i podacima sa terena iz ambulanti, epidemiološka situacija je dobra, nema nikakve epidemije i sve je normalno. Neme povećanja broja pacijenata - rekao je dr Stojanović.

Goran Vesić

Prijava štete na dva punkta

foto: Dado Đilas, Printskrin

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da komunalne službe i gradska preduzeća čine sve da zajedno sa građanima umanje štetu nastalu na levoj obali Dunava. - Grad Beograd priprema sve što je potrebno da se građanima koji su pretrpeli štetu, a koji dolaze iz socijalno ugroženih kategorija, pomoć što pre obezbedi. Zbog toga smo otvorili dva punkta, u Borči i Kotežu, gde se nalaze radnici Centra za socijalni rad, dok će sutra punktovi biti otvoreni u Ovči i Padinskoj skeli, kako bi građani mogli da prijave štetu.

Činjenice Kako prijaviti štetu

- Telefonski prijaviti štetu u opštini Palilula - Doći u opštinu Palilula i popuniti obrazac za prijavu štete - Komisija izlazi na teren i popisuje štetu - Komisija pravi zapisnik o šteti i dostavlja ga opštini Palilula - Opština Palilula donosi rešenje o isplati pomoći

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Sonja Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track