VIŠAK U BUDŽETU DIŽE STANDARD GRAĐANA: Plate lekarima 100.000 dinara
Foto: Shutterstock

REALNO

VIŠAK U BUDŽETU DIŽE STANDARD GRAĐANA: Plate lekarima 100.000 dinara

Društvo -

Do kraja godine u budžetu će biti skoro pola milijarde evra viška, što je dovoljno para za veće zarade u javnom sektoru i stimulativno će delovati i na rast plata u privatnim kompanijama i opšte poboljšanje života građana

Višak od 21,6 milijardi dinara u budžetu za šest meseci ove godine otvara prostor za povećanje plata i penzija, što će za posledicu imati sveopšti rast standarda građana, smatraju sagovornici Kurira, a povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će do kraja godine prosečna plata dostići 500 evra.

foto: Marina Lopičić

Višak i za zdravstvo

Vučić je najavio i da će do kraja godine plate lekara biti veće za 10 odsto, a medicinskih sestara za 12 procenata, što je omogućeno zahvaljujući suficitu u budžetu od 180 miliona evra. To znači da će lekari imati plate oko 100.000 dinara

Da prostor za povećanje plata postoji, smatra i ekonomista Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, koji ističe da bi do kraja godine ukupan fiskalni prostor mogao da bude nešto ispod pola milijarde evra. - To je novac koji se može upotrebiti za plate i penzije, otplatu duga ili infrastrukturne investicije. Otplata duga za 2020. i 2021. godinu je u najvećem delu rešena emisijom evrobonda, odnosno pozajmicom koja je veća od milijardu dolara i koja je dobijena vrlo jeftino, sa svega 1,6 odsto kamata, što je dobro zato što će u budućnosti kamate biti više. Ostaje deo otplate javnog duga za ovu godinu, ali to neće iscrpeti ovaj fiskalni prostor. Infrastrukturne investicije su planirane na 220 milijardi dinara, što je inače više nego što se može apsorbovati, tako da prostor za povećanje plata i penzija postoji, što sam, ne savršeno siguran, rekao još na bazi izvršenja budžeta za prva tri meseca - ističe Kovačević.

foto: Beta/Miloš Miškov

Rast standarda

On dodaje da će povećanje plata uticati na rast standarda zaposlenih u javnom sektoru, a posredno i u privatnom. - Analitički se pokazuje da povećanje plata u javnom sektoru deluje stimulativno na povećanje plata u privatnom sektoru. To se zove demonstracioni efekat i dovešće do opšteg povećanja plata. Ima još jedna značajna stvar kad se BDP gleda s rashodne strane, povećanje plata svakako znači i doprinos rastu BDP preko agregata potrošnje, ali potrošnje koja nije forsirana na štetu većeg zaduživanja ili rasta budžetske neravnoteže - objašnjava Kovačević.

Lekari

Znatno povećanje

Najavljeno povećanje plata u zdravstvu, kako smatra Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije, sigurno će dovesti do povećanja standarda zaposlenih, ali ističe da to neće sprečiti odlazak lekara i sestara u inostranstvo i privatni sektor ukoliko na rukovodećim položajima u zdravstvenim ustanovama ne budu kvalitetni profesionalci. - Najavljeno povećanje od 10 odsto lekarima i 12 odsto medicinskim sestrama, sa onim prethodnim povećanjem, imaće kumulativno ukupan efekat od oko 28 odsto veće plate sestrama i 22 odsto lekarima u odnosu na period pre prvog povećanja. Na taj način se pokušava sprečiti odliv kadrova, ali bez obzira na znatno povećanje zarada, smatramo da treba što pre poboljšati uslove rada povećanjem broja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i poboljšati međuljudske odnose, što se može postići samo postavljanjem kvalitetnih profesionalaca na rukovodeća mesta - kaže Mrkić.

Tabela

Zaposleni Sadašnja plata Plata posle povećanja

Sestre SSS (domovi zdravlja) 41.000-44.000 45.920-49.280 Sestre SSS (bolnice) 46.000-50.000 51.520-56.000 Lekari (domovi zdravlja) 85.000-90.000 93.500-99.000 Lekari (bolnice) 90.000-95.000 99.000-104.500 Lekari (sa dežurstvima i noćnim radom) 110.000 121.000 din.

Brojke

10 odsto će iznositi najavljeno povećanje plata lekarima 12 odsto će iznositi najavljeno povećanje plata medicinskim sestrama 180 miliona evra iznosi suficit u budžetu u prvoj polovini 2019.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track