METEOROLOZI UPOZORILI NA VELIKI VREMENSKI OBRT: Sa 39 padamo na 20 stepeni!
Foto: Shutterstock

Promena

METEOROLOZI UPOZORILI NA VELIKI VREMENSKI OBRT: Sa 39 padamo na 20 stepeni!

Društvo -

Nakon vrelih dana, kada je u našoj zemlji temperatura dostizala i 39 stepeni, sledi osveženje, i to za za celih 19 stepeni jer, prema najavama meteorologa, temperatura ponegde neće prelaziti dvadeseti podeljak. Takvo vreme zadržaće se do 17. jula.

U Srbiji će, nakon sinoćnih padavina i objave Republičkog hidrometeorološkog zavoda da je na snazi narandžasti meteoalarm, narednih sedam dana biti promenljivo oblačno i sveže, mestimično s kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Kako za Kurir navodi meteorolog "Veder to ambrela" Đorđe Đurić, posle stiže i znatno svežije vreme:

- Primetan prodor sveže vazdušne mase, da bi tokom sutrašnjeg jutra još ponegde bilo pljuskova praćenih grmljavinom. Ipak, u većini predela tokom dana biće sunčano i svežije za pet stepeni, dok će tokom noći uslediti novo naoblačenje sa kišom, ponegde sa mogućom grmljavinom i kraćim vremenskim nepogodama. Temperatura od 26 do 31 stepen.

U sredu ispod 20 stepeni

U utorak će ponovo nastati uslovi za grmljavinu i padavine, dok će u sredu temperatura pasti ispod dvadesetog podeljka, što je za devetnaest stepeni niže od prethodnih nedelja, kada je temperatura bila oko 39 stepeni:

- U sredu se očekuje veoma hladno vreme, ispod proseka za ovo doba godine. Temperatura u mnogim predelima biće ispod 20 stepeni - objašnjava meteorolog Đurić.

foto: Profimedia

Takođe, on dodaje da se u četvrtak očekuje sveže jutro sa mogućom pojavom magle, ali tokom dana sunčano i toplije, sa temperaturom oko 25 stepeni. Petak će biti pretežno sunčan, bez padavina, a temperatura će biti oko 28 stepeni. Od subote nas ponovo očekuje promenljivo oblačno vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

- U narednih desetak dana neće biti tropskih dana i noći, a temperatura će biti ispod ili oko proseka za ovo doba godine. Nakon toga, od 17. jula slede letnje vreme i stabilizacija temperature - naglašava Đorđe Đurić.

Dan Stepen Ponedeljak 31 Utorak 26 Sreda 20 Četvrtak 25 Petak 28

Podaci istraživača Evropskog centra Najtopliji jun ikad zabeležen! Podaci službe za beleženje promene klime "Kopernikus", koju je u ime Evropske unije sproveo Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze, pokazali su da je prosečna globalna temperatura za jun 2019. bila najviša na mesečnom nivou. Temperature u Evropi poslednjih dana juna bile su za šest do deset stepeni iznad normale tokom poslednjih dana u mesecu, prema podacima ove službe. Kada je reč o Srbiji, ovo nije bio najtopliji jun dosad zabeležen, ali je temperatura bila za nekoliko stepeni iznad proseka: - Bilo je dosta padavina tokom juna, pa možda deluje kao da nije bio topliji nego ranijih godina. Ipak, jeste, i to za dva do tri stepena od prosečne vrednosti za to doba godine. Svakako je u ostatku Evrope bila ekstremnija situacija, kada je u Francuskoj temperatura dostigla i 46 podeljak.

Kurir.rs/Milica Vujović

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track