BRNABIĆEVA: Srbija dobila potpuno elektronski inspekcijski nadzor
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

PREMIJERKA NA SEDNICI

BRNABIĆEVA: Srbija dobila potpuno elektronski inspekcijski nadzor

Društvo -

Srbija je danas početkom rada novog informacionog sistema e-Inspektor dobila potpuno elektronski i transparentan inspekcijski nadzor, koji jedini takav u Evropi, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Novom informacionom sistemu e-Inspektor danas je pristupilo 36 inspekcija, a preostalih sedam će biti uključeno do kraja godine.

Brnabić je na 26. sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor istakla da Srbija tako pokazuje da može da bude jedina u Evropi.

"Možemo da budemo lideri kada uložimo energiju, vreme i novac i kada država u celini stane iza nekog projekta", naglasila je premijerka.

Kako je rekla, inspekcije su jedan od osnovih stubova u borbi protiv sive ekonomije, za dostizanje fer konkurencije na tržištu, borbe protiv korupcije i jačanja privrede, a posebno sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva , koji nam je neophodan za već i brži rast.

"Drago mi je što hoćete da učite i da se razvijate kako bi pružali bolje usluge građanima i privredi", istakla je Brnabić.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je istakao da će zahvaljuhući sistemu eInspektor ceo postupak biti mnogo transparentniji, efikasniji i jeftiniji za privredu.

"To će u velikoj meri promeniti status inspektora i prirodu inspekcijskog nadzora. Postupak će biti mnogo transparentniji i bez dupliranja, kao i mnogo efikasniji i jeftiniji pošto će biti bez paprilologije. Samo jedan podnesak o izvršenom inspekcijskom nadozoru košta oko 15 evra u papirologiji", naveo je Ružić.

Dodao je da će biti ostvaren veliki benefit za budžet i privrednike.

"Danas će Kancelarija za IT i elektronsku upravu svim isnpektorima koji su prošli obuke, kako bi radili na elektronskom servisu eInspektor dobiti nove lap topove", naglasio je Ružić.

Nešto kasnije će biti održana prva zajednička sednica sa posebnom Radnom grupom za projekat e-Inspektor "Digitalna transformacija i jačanje kapaciteta inspekcija".

Konferenciji je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track