Najnovije vesti

DANAS VISOKE TEMPERATURE I DO 36 STEPENI, UVEČE PROMENA VREMENA: Očekuje nas pad temperature praćen pljuskovima i grmljavinom, a u pojedinim krajevima i gradom
Foto: Vladimir Šporčić, Nemanja Pančić

rhmz

DANAS VISOKE TEMPERATURE I DO 36 STEPENI, UVEČE PROMENA VREMENA: Očekuje nas pad temperature praćen pljuskovima i grmljavinom, a u pojedinim krajevima i gradom

Društvo

Beograd - U Srbiji se i danas očekuju visoke temperature koje će dostizati 36 podeljak, zbog čega je na snazi narandžasti meteo alarm, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

foto: Printscreen RHMZ

Dodaje da se u nedelju uveče očekuje pad temperature i promena vremena praćena lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a u pojedinim krajevima i gradom.

Todorović je rekao da je Srbija ovog vikenda ''na periferiji'' toplog talasa, koji je protekle sedmice pogodio zapadnu Evropu gde su zabeležene rekordno visoke temperature, ali da u našoj zemlji živa neće dostići 40 podeljak.

Kako kaže, za nedelju je prognozirano 36 stepeni i to u južnim, centralnim i istočnim krajevima žemlje.

''Ipak, u većini krajeva maksimalna dnevna temperatura biće oko 34 i 35 stepeni. Promena vremena očekuje u poslepodnevnim satima, odnosno, u noći između nedelje i ponedeljka'', naveo je Todorović.

foto: Printscreen RHMZ

Prema njegovim rečima, zahlađenje koje stiže iz zapadne Evrope, gde je temperatura već pala za desetak stepeni, u Srbiji će večeras usloviti lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine, a ponegde i vremenske nepogode.

"Jači pljuskovi i grad mogući su u zapadnoj, jugozapadnoj i delovima centralne Srbije, a u ponedeljak pre podne i na istoku zemlje'', rekao je Todorović.

To će, kako kaže, usloviti pad temperature koja će tokom naredne sedmice biti niža za oko pet ili šest stepeni u odnosu na vikend.

foto: Printscreen RHMZ

Todorović je naveo da će se posle kratkih lokalnih pljuskova, nastaviti sušni i topao period sa maksimalnim temperaturama oko proseka za ovo doba godine.

''Prosečna vrednost za kraj jula i početak avgusta je oko 28 stepeni, to znači da će biti ta temperatura ili za stepen-dva viša'', rekao je Todorović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...