PUKOVIK-PILOT MILENKO PAVLOVIĆ: Od danas će se po ovom heroju zvati vojni aerodrom u Batajnici
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

dan avijacije

PUKOVIK-PILOT MILENKO PAVLOVIĆ: Od danas će se po ovom heroju zvati vojni aerodrom u Batajnici

Društvo -

Povodom Dana roda avijacije, danas je na aerodromu u Batajnici svečano otvorena tabla s novim nazivom aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" po pilotu koji je poginuo u borbenom letu 1999.godine.

Vojni aerodrom u Batajnici promenio je naziv 6. juna 2019. godine, a tablu je danas svečano otvorio ministar odbrane Alekdsandar Vulin u prisustvu porodice pukovnika Pavlovića.

Vulin je kazao da je NATO agresija ostavila strašne i duboke tragove, razorenu zemlju, skoro uništeno vazduhoplovtsvo i protivvazdušnu odbranu, navodeći da je od 2012.godine vazduhoplovstvo počelo da "diže glavu".

- Nećemo kao mnoge druge zemlje, nekad i bogatije i razvijenije, dopustiti da bilo ko drugi čuva naše nebo i naš suverenitet. Da bi to bilo moguće stigli su avioni, stigla je tehnika, stići će i u većem broju, ali vodiće se računa i o ljudima, rekao je Vulin.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U tom smislu, podsetio je da su u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta vojske Aleksandra Vučića svim pilotima i letačkom osoblju značajno povećane zarade i dodao da će isto biti učinjeno i za svo letačko osoblje.

On je poručio da su izmenama Pravilnika predviđene i pogodnosti za dobijanje stanova.

- Dobićete i bolje letačke kombinezone, čizme, opremu sve ono što ova zemlja mora da vam da, a zaslužujete zahvalnost zbog misije koju ste preduzeli, rekao je ministar.

On je naveo da je NATO agresija čitavom svetu poslala poruku da je sila opravdanje samo po sebi i da ako ne možete da je kaznite ne smete ni da joj se suprostavite.

- Srpski narod je pre 20 godina pokazao kakve ljude ima. Zato danas govorimo o pukoviniku Pavloviću i svima onima koji su dali svoje živote. Pre 20 godina pokušali su da ubiju Srbiju, ali su uspeli da ubiju međunarodno pravo, istakao je Vulin.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Sin pukovnika Pavlovića, Nemanja, rekao je na svečanosti da je njegov otac, Milenko, 4. maja sa aerodroma u Batajnici poleteo ne na običan borbeni zadatak, nego u legendu.

- To nije bio let u smrt, jer je tvoje junaštvo besmrtno. Danas na veliki pravoslavni praznik Svetog Iliju mi kao porodica stojimo na istom aerodromu koji nosi njegovo ime. Nama je velika čast da najveći vojni aerodrom u zemlji nosi ime našeg oca, rekao je sin poginulog pilota.

Pukovnik Milenko Pavlović bio je dobitnik brojnih državnih priznanja, među kojima su Orden za hrabrost, počasni pozlaćeni letački znak, Zlatni letački znak, Orden Svetog Vladike Nikolaja, za čast, hrabrost, viteštvo i negovanje tradicije.

Na 20-godišnjicu od pogibije, JP PTT Srbija je štampala personalizovanu poštansku markicu sa likom pukovnika Milenka Pavlovića.

Aerodrom u Batajnici otvoren je 15.maja 1951.godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja