OVO JE PAKLENI PLAN NOVE DIREKTORKE: Danica hoće da rasturi Institut za onkologiju
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Otkrivamo

OVO JE PAKLENI PLAN NOVE DIREKTORKE: Danica hoće da rasturi Institut za onkologiju

Društvo -

Bruka Dr Danica Grujičić namerava da izmesti sva glavna odeljenja sa Instituta za onkologiju, što je bila ideja za vreme vlasti Demokratske stranke, ali se struka tome oštro usprotivila

Prof. dr Danica Grujičić, v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ima plan da rasparča ovu ustanovu, tvrde sagovornici Kurira. Te ideje su postojale još od vlasti Demokratske stranke, ali se od njih odustalo, jer se struka oštro protivila i nije dozvolila da se uništi Institut kao vodeća onkološka ustanova.

Izmeštanje odeljenja

- Nekadašnje ideje je aktuelizovala nova direktorka, a lekari shvataju da bi se time upropastio Institut. Grujičićeva hoće da radioterapiju spoji sa Klinikom za neurohirurgiju, na kojoj je načelnica i koju i dalje vidi kao svoj primarni posao. Zatim želi da dečje onkološko odeljenje prebaci na kliniku u Tiršovoj, da izmesti odeljenje patologije i grudne hirurgije, ali i naučnoistraživački centar i eksperimentalnu laboratoriju. Tako bi od Instituta za onkologiju ostao samo sektor za lečenje raka dojke i štitne žlezde i to bi bila klinika kao deo Kliničkog centra Srbije - priča izvor Kurira.

foto: Dragana Udovičić

Nacionalni značaj

Ove navode potvrđuje Nenad Dimić iz sindikata na Institutu za onkologiju i dodaje da su zaposleni strogo protiv toga. - Mi imamo nezvanična saznanja da će se to dogoditi. Prvo da će doći do objedinjavanja radioterapije, a zatim i prebacivanje dečjeg odeljenja. Naziremo da se planira i komercijalizacija hirurgije, a ako se to sve zaista dogodi, biće tihi nestanak Instituta za onkologiju i radiologiju. Naravno da smo mi protiv toga i da se iskreno nadamo da se neće desiti taj scenario. Institut je kuća od primarnog nacionalnog značaja i zainteresovani smo da odbranimo njegovu samostalnost - kaže Dimić. Ako uopšte dođe do deljenja Instituta, dodaje on, postaviće se niz neugodnih pitanja koja se moraju rešiti. - Ako već dolazi do promena, mislim da bi bilo najbolje napraviti novu onkologiju, i to na obodu grada, gde bi u humanijim uslovima mogao da se stvori najbolji i onkološki najjači centar na Balkanu - ocenjuje Dimić.

Problematičan rad DANICA BEZ KOMENTARA

Prof. dr Danica Grujičić ni juče nije odgovarala na pozive Kurira. Podsetimo, Kurir je u više navrata pisao o njenom radu, šest funkcija koje ima, ali i o tome da veći deo radnog vremena provodi na Klinici za neurohirurgiju, dok na Institutu bude tek po sat-dva dnevno. Otkrili smo i da je kolegama sa Instituta za onkologiju zabranila da govori za medije, ali i da je smenila jednog od najboljih dečjih onkologa dr Zorana Bekića, zbog čega su nam se javljali brojni nezadovoljni roditelji.

Kurir.rs/Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track