RODITELJI OPREZ! PEDOFILSKI SAJTOVI PREPUNI SLIKA NAGE SRPSKE DECE! Ne objavljujte dečije golišave slike sa letovanja!
Foto: Shutterstock

Dramatično

RODITELJI OPREZ! PEDOFILSKI SAJTOVI PREPUNI SLIKA NAGE SRPSKE DECE! Ne objavljujte dečije golišave slike sa letovanja!

Društvo -

Užas Roditelji, objavljujući fotografije s podacima, imenima i lokacijama na društvenim mrežama, decu izlažu velikoj opasnosti jer su predatorima lako dostupne fotografije, kojima trguju i koriste ih za samozadovoljavanje

Bezbroj fotografija dece iz Srbije nalazi se na pedofilskim sajtovima širom sveta! Roditelji koji objavljuju slike svojih nagih mališana na društvenim mrežama, ne razmišljajući o katastrofalnim i kobnim posledicama, doslovno decu serviraju bolesnim pedofilima, koji se ispred tih slika samozadovoljavaju!

foto: Shutterstock

- Ako posetite neke od pedofilskih sajtova, videćete bezbroj fotografija dece iz Srbije. Bilo sa plaže ili iz nekog porodičnog ambijenta, često sa imenom i mestom odakle je (podatke ostavili roditelji na mrežama). Stavljajući slike nage dece, osim što ih dovodite u opasnost, znajte, neko trguje njima i samozadovoljava se ispred njih - ovo je upozorenje koje se ovih dana masovno deli na društvenim mrežama.

foto: Shutterstock

Sagovornici Kurira ističu da su takve fotografije ranije služile za porodični album za slike koje su se čuvale kao uspomena, a da je danas stvar izmakla kontroli i da roditelji, objavljujući slike i podatke, dovode decu u veliku opasnost.

foto: Printscreen

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za Kurir da su pedofili bratstvo bez nacionalnog obeležja i granica, kao i da se te slike šire kao šumski požar. - To je primitivizam balkanskog tipa da se Fejsbuk i ostale društvene mreže koriste za samohvalisanje. Ima različitih načina egzibicionizma, ali ovaj je najštetniji. Roditelji bi trebalo što pre da skinu te fotografije koje nisu za prikazivanje i da toj deci obezbede kakvu takvu sigurnost da ne bi kasnije, ili sada, bili ucenjivani na ovaj ili onaj način - ističe Nikolić. On naglašava da roditelji ne bi trebalo da ostavljaju ni podatke o svojoj deci, kao i ni lokacije na kojoj se nalaze, jer neko od tih pedofila može doći do njih. - Roditelji na neki način nesvesno pomažu tim predatorima u želji da se samohvališu, i to je pogrešno. Ranije su te slike išle u porodične albume, i to nije bilo dostupno drugima, a sada je ovo što roditelji rade postalo opasno! - zaključuje naš sagovornik.

foto: Zorana Jevtić

Socijalni psiholog dr Vesna Tomić objašnjava da roditelji u želji za socijalnim statusom izlažu decu brojnim rizicima, koji su nesagledivi. - Ne verujem da je u pitanju neznanje roditelja o mogućnosti štetnih posledica. Ne verujem ni da roditelji ne znaju baš ništa o tome, to se u sadašnjem naopakom sistemu vrednosti verovatno smatra prestižnom stvari i vole i hoće da im se deca vide, gde su i šta su, a to može da ih košta više nego da ima koristi. Naravno da to nema veze za foto-albumima kakvi su nekad postojali. Posledice toga mogu biti kobne, neki od tih pedofila mogu naći to dete, mogu ga oteti ili, ne daj bože, ubiti! - upozorava dr Tomić.

BROJKE

96 predatora upisano u registar pedofila u prethodne tri godine 37 njih je već odslužilo kazne 30 odsto roditelja reklo je da su njihova deca bila izložena neprimerenim sadržajima na internetu

Uhapšen zbog fotografija

SRPSKOJ PORODICI U SAD ODUZELI DECU

Zbog fotografija ovog tipa 2010. godine u SAD Vuku i Verici Nastiću, Srbima koji žive u Kaliforniji, američke vlasti oduzele su sina Damjana (8) i ćerku Nastasiju (5) pod optužbom da su bili nemarni prema deci i da su ih "emotivno zloupotrebili", a kao dodatan razlog naveden je rizik od seksualnog zlostavljanja. To se dogodilo zato što su u laptopu Vuka Nastića nađene fotografije na kojima su njegov sin i ćerka slikani nagi. Deca su bila razdvojena od Nastića sedam i po meseci, dok je Vuk bio uhapšen. Nakon sedam i po meseci borbe i neizvesnosti, američki sud je poništio odluku Agencije za zaštitu dece prema kojoj su deca oduzeta bračnom paru Nastić. Tada se i srpsko Ministarstvo spoljnih poslova umešalo i angažovalo da pomogne Nastićima.

Kako prepoznati pedofila

DECI SE PRIBLIŽAVAJU SUPTILNO

- Pedofili su često fine, povučene i neupadljive ličnosti - Deci se približavaju suptilno - Vrlo su zainteresovani za decu, uvek su na usluzi, daju im podršku - Često imaju slatkiše ili male životinje, kojima mame mališane - Pedofili često biraju i zanimanja koja im omogućavaju lak pristup deci - U stanju su da godinama vrebaju žrtvu i često su to osobe iz bliskog detetovog okruženja

Saveti za decu i roditelje

ZAKLJUČAJTE FOTOGRAFIJE

- Ne prihvatati za prijatelje nepoznate osobe i ne stupati u komunikaciju sa njima - Ukoliko i prihvatite poziv za prijateljstvo, budite obazrivi šta delite sa tim osobama - Ukoliko ta osoba počne da zadire u intimu ili stvara neprijatna osećanja, odmah prekinuti kontakt i prijaviti roditeljima, koji to mogu da prijave policiji - Nikako ne objavljivati javno svoje lične podatke kao što su adresa, broj telefona, škola koju pohađate - Fotografije koje se objavljuju moraju da budu zaključane, nikako javno dostupne

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Shutterstock, Printscreen, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja