SRBIJA U CRVENOM! TROPSKI TALAS DO 14. AVGUSTA, ALI TO NIJE NAJGORE! Temperature i do 38 u hladu, ali stiže nešto MNOGO OPASNIJE!
Foto: Zorana Jevtić

METEOROLOZI UPOZORAVAJU

SRBIJA U CRVENOM! TROPSKI TALAS DO 14. AVGUSTA, ALI TO NIJE NAJGORE! Temperature i do 38 u hladu, ali stiže nešto MNOGO OPASNIJE!

Društvo -

RHMZ je danas ponovio upozorenje na visoke temperature na području Srbije do 14. avgsuta. Kako se navodi u saopštenju, danas i narednih dana vrlo toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom od 34 do 38 stepeni, samo će u četvrtak i petak na severu i zapadu zemlje uz više oblačnosti biti malo prijatnije. Sutra krajem dana i tokom noći u severnim i zapadnim krajevima, uz nešto vise oblačnosti, ponegde kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom. Vetar slab i umeren južni i jugoistočni, tokom dana u skretanju na severozapadni.

Jutarnja temperatura od 15 do 24 stepena, najviša dnevna od 32 stepena na severu do 37 stepeni na jugoistoku. I u Beogradu sutra sunčano i veoma toplo. Krajem dana i tokom noći, uz nešto više oblačnosti, u nekim delovima grada kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Visok nivo zračenja

Pored visokih temperatura, tropsko vreme nosi opasnost od dehidratacije i čitav niz drugih problema, ali i visoko UV zračenje, na koje često ne obraćamo previše pažnje. Srbija je danas ušla u "crvenu UV zonu" i to je podatak koji bi trebalo da shvatimo ozbiljno.

foto: RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod objavio je tabelu na kojoj se vidi da će biti visok i vrlo visok indeks UV zračenja u Srbiji za danas, sutra i petak. Tako će najveći deo zemlje počev od danas biti u crvenoj, a nešto manji u narandžastoj zoni.

Vrednosti UV zračenja u naredna 3 dana

U Beogradu vrednost zračenja danas iznosi 7, a sutra i u petak 8, što će glavni grad danas uvrstiti u narandžastu, a sutra i prekosutra u crvenu zonu. U Novom Sadu je situacija za nijansu manje alarmantna, te će danas i sutra grad biti u narandžastoj zoni sa vrednošću zračenja od 7, ali će već u petak preći u crvenu zonu, kada će vrednost zračenja biti povećana na 8.

U Nišu je prognoza zračenja slična kao u Beogradu, te se danas i sutra očekuju vrednosti od 8 i crvena zona, dok će u petak ovaj grad na jugu Srbiji biti u narandžastoj zoni sa vrednošću od 7.

foto: Printscreen RHMZ

Kako je već napomenuto, značajan broj gradova u našoj zemlji nalazi se u crvenoj zoni sa vrlo visokom vrednošću zračenja od 8 do 9, a među njima su, između ostalog, Požega, Sjenica, Kruševac, Leskovac, Dimitrovgrad, Vranje...

Crvena - Kada indeks UV zračenje pređe osam, smatra se vrlo visokim i obeležava crvenom bojom. Ova boja je na snazi do broja deset, a savet je da se kod ovako visokih zračenja izbegava izlazak napolje u najtoplijem delu dana od 11 prepodne do 16 popodne, kao i da se obavezno zaštiti koža, što kremama sa visokim faktorom zaštite, što laganom odećom (poput lana) sa rukavima.

foto: Kurir/T.Ilić

Ko je najugoženiji?

Pored dece, od sunčevih zraka naročito treba da se zaštite i osobe svetlije puti, kao i oni koji u porodici imaju nekoga ko je imao melanom ili neki od kožnih karcinoma, odnosno osbe koje su tome podložne. Kada je visoko UV zračenje, na sunce ne bi trebalo da izlaze ni osobe koje imaju mnogo mladeža, osobe sa atipičnim mladežima, kao i oni koji već imaju promene na koži.

Preporuka broj jedan za sve, bilo da imaju problem sa kožom ili ne, je da koriste kreme sa visokim faktorom zaštite i izbegavaju direktno izlazak napolje tokom najtoplijeg dela dana.

Takođe, važna je i hidratacija kože, kako lica, tako i tela, a posebno nakon izlaganja suncu jer tada dolazi do isušenja kože.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track