Najnovije vesti

NEDELJA PONOSA OVE GODINE U SEPTEMBRU: Moto ovogodišnjeg Prajda glasi NE ODRIČEM SE!
Foto: Profimedia

TRADICIONALNa manifestacija

NEDELJA PONOSA OVE GODINE U SEPTEMBRU: Moto ovogodišnjeg Prajda glasi NE ODRIČEM SE!

Društvo

Ovogodišnja "Nedelja ponosa" počeće 9. septembra, a biće završena 15. septembra "Povorkom ponosa", koja će krenuti sa beogradskog trga Slavija, najavili su danas organizatori.

Na konferencija za medije povodom predstojeće "Parade ponosa" i "Nedelje ponosa", koju organizuje "BeogradPrajd", Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava istakao je da moto ovogodišnjeg Prajda glasi "Ne odričem se".

Taj slogan ima ličnu i angažovanu notu, jer, kako objašnjava Djurić, to znači ne odreći se ličnih prava, vrednosti slobode i jednakosti, a odreći se homofobije i straha u kojem, kako je rekao, neki žele da živimo.

Organizatori su saopštili da je Beograd kandidat za "EuroPrajd", za 2022. godinu.

Titula europrajda bio bi godišnji događaj, s obzirom da je u Beogradu najveći prajd koji se održava u regionu od svih država koje nisu članice EU, poručio je Mihailović.

"Kandidatura se fokusira na tome da smo trpeli ekstremnu diskriminaciju 30-40 godina kasnije u odnosu na Evropu. EuroPrajd bi dodatno osnažio našu mrežu, a i doprineo bi promovisanju evropskih vrednosti", dodao je on.

Upitan koga očekuje od političara na "Prajdu", Mihailović je kazao da očekuje da će doći premijerka, ali i ostali iz ministarstava uključeni u poboljšanje položaja i prava LGBT zajednice.

"BeogradPrajd je samo kruna i najvidljiviji način naše borbe koja traje svaki dan u godini", zaključio je Mihailović.

Ruta ovogodišnje Povorke ponosa biće Trg Slavija, Kralja Milana, Terazije, Trg Nikole Pašića, Kneza Miloša, Nemanjina, sa završnim koncertom koji će u parku Manjež početi u 19.30 časova.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...