NOVA RIGOROZNA PRAVILA ZA AUTOBUSE KOJIMA ĐACI IDU NA EKSKURZIJE OD MARTA 2020: Biće žuti i sa tapaciranim sedištima, a vozač mora da ima lekarsko uverenje i ne sme da bude početnik
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

donelo ministarstvo saobraćaja

NOVA RIGOROZNA PRAVILA ZA AUTOBUSE KOJIMA ĐACI IDU NA EKSKURZIJE OD MARTA 2020: Biće žuti i sa tapaciranim sedištima, a vozač mora da ima lekarsko uverenje i ne sme da bude početnik

Društvo -

Autobusi koji prevoze đake moraće da budu žute boje, da imaju ispravne sigurnosne pojaseve i tapacirana sedišta, a vozači moraju da nose tamna odela i bele košulje sa kravatom.

To su samo neka od pravila za autobuse koji prevoze učenike u Srbiji, a koja će početi da se primenjuju od marta 2020. godine.

Ministarstvo saobraćaja nevelo je da je odloženo stupanje na snagu novih pravila koja je trebalo da počnu da se primenjuju od septembra 2019. pa je tako prevoznicima ostalo više vremena da se pripreme za novine.

"Predloženo je i da će se potvrda o ispravnosti vozila koja nije starija od 30 dana zahtevati samo za organizovani prevoz dece radi ekskurzije, nastave u prirodi, aktivnosti kulturno-umetničkih društava, sportskih klubova i slično", navode u resornom ministarstvu.

Precizno je propisano i da je potrebno da vozač iskoristi pun dnevni odmor u trajanju od 11 sati pre započinjanja radnog dana.

Pravilnik predviđa i da svaki autobus mora da ima licencu za prevoz, oznaku za organizovan prevoz dece, uređaj za zagrevanje, hlađenje i provetravanje, tapacirana sedišta, priborza čišćenje, obaveštenja o ulazu i izlazu, slobodne prolaze između sedišta i svih izlaza.

Takođe, novi propis zahteva i da vozač mora biti psihofizički sposoban da upravlja vozilom, ima fotokopiju lekarskog uverenja staru do godinu dana, dokaze o aktivnostima vozača.

Učenike neće moći da voze početnici, već vozači koji imaju odgovarajuću vozačku dozvolu najmanje tri godine.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track