Treći rimski festival Carski grad legendi u Sremskoj Mitrovici
Foto: Peđa Martinović

Trodnevna kulturno-zabavna manifestacija

Treći rimski festival Carski grad legendi u Sremskoj Mitrovici

Srbija -

I ove godine u Sremskoj Mitrovici, od 30. avgusta do 1. Septembra, održaće se treći rimski festival Carski Sirmijum – grad legendi. Posetioci će različitim atraktivnim sadržajima biti vraćeni u daleku prošlost i vreme Sirmijuma.

Festival se počinje u petak, u 17 sati, na dve lokacije u Centru grada sa streličarima, konjanicima i živopisnim defileom, do Žitnog trga gde će, u 20 sati, biti svečano otvaranje i predstava “Probus – imperator ovenčan lovorom i vinovom lozom”. Nakon toga, u Gradskom parku nastavlja se zabava i život na Sirmijumskom forumu: gozba uz degustaciju rimske hrane, vina, medovače i piva, ples sa vatrom, pijaca robova, gladijatorske borbe, druženje sa imperatorima...

foto: Peđa Martinović

Subota je dan za izradu grnčarije. Svi zainteresovani za ovaj drevni zanat mogu učestvovati u radionici koju organizuje Muzej Srema u Lapidarijumu. Taj dan će biti izvedena i baletska predstava Amor Sirmijuma u gradskom parku i defile čijim dolaskom na Žitni trg, počinje XXVIII Festival besedništva SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“. Bend Ane Štajdohar činiće muzički deo Festivala.

foto: Peđa Martinović

Nedelja, poslednji dan Festivala je posvećen deci Sirmijuma, koja će kostimirana u male Rimljane i Rimljanke, podeljena po uzrastima, pohađati sirmijumsku školu ili školicu. Kroz radionice i igru, učiće latiski, aritmetiku, nadmetati se u rimskim igrama, uživati u lutkarskoj predstavi i na kraju uz plesnu tačku i igru iznenađenja, osvojiti lepe nagrade.

U toku sva tri dana, organizovane su besplatne Carske sirmijumske rute, na kojima će turisti upoznati pet arheoloških lokaliteta u gradskom jezgru, a kroz scenske prikaze i priču vodiča doživeti Sirmijum na nov i zanimljiv način.

foto: Peđa Martinović

Za mlade, do 30 godina, organizovano je posebno takmičenje najlepših selfi fotografija SIRMIUM SELFIE, načinjenih na Festivalu i poslatih na e-meil organizatora. Glasanjem na društvenim mrežama, najlepšim će biti dodeljene vredne nagrade. Detalji se mogu pronaći na FB i Instagram: Carski Sirmium grad legendi.

D.G.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se finansira iz budzeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medisjkom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja