VELIKA TAJNA SFRJ: Tito bežao od čuvara, pa usred noći pio rakiju s portirom!
Uživao na Jastrepcu.. Tito snimljen 5. juna 1961., Foto: Stevan Kragujević

KAKO JE MARŠAL PREVARIO OBEZBEĐENJE

VELIKA TAJNA SFRJ: Tito bežao od čuvara, pa usred noći pio rakiju s portirom!

Društvo -

Prepečenica: Josip Broz iskrao se u gluvo doba iz sobe motela na Jastrepcu i pred šokiranim čuvarom i konobarima potegao pljosku i malo popričao s njima

Planina Jastrebac, noć između 5. i 6. juna 1961. godine... Odmaralište nekadašnjeg giganta „14. oktobar“ imalo je čast da ugosti predsednika SFRJ Josipa Broza Tita... Posle posete Kruševcu, Tito je sa delegacijom dovezen u dvadesetak kilometara udaljeno izletište na Jastrepcu.

Ni ptica da proleti

Broz je bio smešten u apartmanu na prvom spratu objekta, koji je obezbeđivalo na desetine pripadnika tajnih službi i specijalaca. Ni ptica nije mogla da proleti pored najmoćnijeg čoveka Jugoslavije... - U toku noći je neopaženo izašao iz sobe. Sišao je u prizemlje i seo pored zabezeknutog portira i ostalih radnika motela. Video je na stolu pljosku i pitao šta ima u joj. „Rakija, druže Tito“, odgovorio je čuvar. Broz je, onako bunovan, seo pored njih i ispio nekoliko gutljaja ljute. Popričali su i on se vratio u sobu - pričaju nam za Kurir Kruševljani koji su nekada radili u „14. oktobru“ i dodaju: - U tom trenutku nastala je uzbuna! Zbunjeno obezbeđenje je tek tada reagovalo. Rakija je hitno poslata na ispitivanje, kao i čuvar i radnici motela. Plašili su se da nije bio neki otrov. Bila je to besana noć za obezbeđenje i tajne službe. Naravno, ispostavilo se da je bila lažna uzbuna. Interesantno je šta su uplašeni radnici rekli na ispitivanju: „Pio je drug Tito, a pili smo i mi! I ništa nam nije falilo!“

Čeka novog vlasnika... Motel i apartman u kojem je boravio Tito
Čeka novog vlasnika... Motel i apartman u kojem je boravio Titofoto: Kurir

Tito je i sledećeg dana boravio na ovoj planini. - Tog 6. juna sreo se s pripadnicima Rasinskog partizanskog odreda, a na tom susretu je bio i pisac Dobrica Ćosić. Takođe se sreo i sa osnovcima. Bio je oduševljen dočekom, ali i prirodom, o čemu svedoči i fotografija Stevana Kragujevića, na kojoj Tito leži u travi na obroncima i puši lulu - kažu naši sagovornici.

Maršal je posetio Kruševac četiri godine kasnije, a legenda o Jastrepcu, svežem vazduhu i pljoski i dalje traje...

Vreme je ovde stalo

Reporter Kurira posetio je ovaj motel koji već godinama ne radi. Nekada omiljeno mesto Kruševljana čeka na novog gazdu. Vreme ovde kao da je stalo. Ustajao vazduh, paučina, kompletan inventar iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. - Istina je da je Tito boravio u apartmanu na spratu. Mnogo vremena je prošlo otad, razne priče su kolale o boravku Broza. Nadamo se da će ovaj objekat i ovo izletište ponovo zaživeti. Drago nam je što je „Trajal“ obnovio objekte pored jezera - pričaju nam Kruševljani.

Još jedna legenda sa Jastrepca KARLOS ŠAKAL OBUČAVAO TERORISTE?!

foto: EPA/Handout

Još jedna legenda vezana je za Jastrebac. Na ovoj planini navodno se sedamdesetih godina prošlog veka nalazio kamp za obuku boraca iz Palestine, a vodio ga je Iljič Ramirez Sančez, poznatiji kao Karlos Šakal, najpoznatiji svetski terorista koji se danas nalazi u zatvoru. - Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) navodno je uz saglasnost Tita, koji je bio blizak s njenim vođom Jaserom Arafatom, imala baze za obuku na Avali, ali i na Jastrepcu. Pričalo se da je neko vreme bio blokiran deo planine „za potrebe vojske“, ali do danas nije razjašnjeno da li je ozloglašeni Karlos boravio ovde - pričaju Kruševljani.

Kurir.rs/Rajko Nedić Foto: Stevan Kragujević

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track