NAŠA ZEMLJA U SVETSKOM VRHU: Srbija najbolja za startap kompanije
Foto: Shutterstock

uspeh

NAŠA ZEMLJA U SVETSKOM VRHU: Srbija najbolja za startap kompanije

Društvo -

Vrh: Naša država je jedna od najpoželjnijih destinacija za firme koje započinju biznis, a najrazvijenije oblasti su video-igre i baza podataka o svim digitalnim transakcijama

Srbija je postala jedna od najboljih destinacija u svetu za inovacije i startap kompanije, odnosno one koje tek počinju svoj razvoj, a najrazvijenije oblasti su industrija igara - gejming i blokčejn - baza podataka o svim digitalnim transakcijama, pokazalo je istraživanje organizacije „Startup Genome“.

Prema istim podacima, samo 11 odsto naših startapova je fokusirano na naše tržište. Istraživanje je još pokazalo da je takozvani srpski ekosistem znatno porastao u poslednje dve godine, da je naša država dobila maksimalnu ocenu 10 za rast investicija u domaće startapove i ocenu devet za rast ukupnog broja startapova.

foto: Shutterstock

Ključni inženjeri

Kao ključna prednost ekosistema identifikovan je pristupačan inženjerski kadar visokog kvaliteta, a kada je blokčejn u pitanju, Srbija se nalazi u top 10 izdvojenih ekosistema na svetu.

Zoja Kukić, programska direktorka za startap ekosistem Inicijative Digitalna Srbija, koja je pokrenula ovaj projekat uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i UNICEF-a, kaže za Kurir da je za našu zemlju veoma značajno to što postoji na jednom svetski priznatom izveštaju koji pokriva vrlo savremenu oblast - startapove koji svoje inovativne proizvode prodaju širom sveta.

foto: Privatna Arhiva

- S obzirom na to da smo jedina zemlja u širem regionu koja je izdvojena u ovom izveštaju, to daje još dodatnu vrednost. Međunarodna vidljivost našeg ekosistema i pokazatelj da se nešto kvalitetno razvija u njemu trebalo bi da poveća prisustvo stranih stejkholdera - od investitora do međunarodnih institucija, koji svojim aktivnostima mogu dodatno da doprinesu razvoju ove oblasti. Uspesi naših startapova jasna su potvrda da je moguće realizovati svetski značajnu ideju iz naše zemlje - kaže Kukićeva.

Ona naglašava je da je još bitnije to što konačno razumemo gde se naš startap nalazi u odnosu na svetske okvire i misli da će pomoći svima koji utiču na razvoj ekosistema da bi mogli da znaju šta su nam jake strane koje treba da negujemo i koji su nam nedostaci koje moramo da popravimo.

Beograd i Novi Sad

- Sada se Srpski startap ekosistem nalazi u prvoj fazi razvoja. Beograd i Novi Sad, koji su prepoznati kao jedan ekosistem, zajedno imaju oko 300 startapova. Međutim, najviše njih je okrenuto velikim razvijenim tržištima. Samo 11 odsto startapova je orijentisano na tržište Srbije, 11 odsto na tržište bivše Jugoslavije, dok je najveći broj fokusiran na Evropu - 26 odsto i Sjedinjene Američke Države - čak 37 odsto - naglasila je naša sagovornica.

Najjače INDUSTRIJA VIDEO-IGARA

Najjača oblast u srpskom startapu je industrija video-igara. - Uspehu domaće gejming scene svedoči jedna od naših kompanija koja ima više od 200 miliona korisnika, ali i Asocijacija industrije video-igara Srbije (SGA), koja broji preko 40 članova i razvija programe koje podržavaju i velika svetska imena. Vredi napomenuti da u Srbiji trenutno dva gejming studija razvijaju sopstvene AAA igre, kao i da sve više domaćih studija svojim mobilnim igrama doseže više desetina miliona korisnika - objašnjava Zoja Kukić.

Top pet u svetu

BLOKČEJN

Zoja Kukić kaže da je blokčejn ili baza podataka koja nije objedinjena, nego predstavlja niz drugih baza i sadrži informacije o svim digitalnim transakcijama, od kojih je najpoznatiji primer bitkoin, prepoznat, uz gejming, kao najjača oblast u našem ekosistemu. - U izveštaju se navodi da se Srbija nalazi medu pet država u svetu po broju blokčejn developera. U svetskim razmerama, blokčejn je prepoznat kao rastuća oblast - rast finansiranja blokčejn startapa porastao je u prethodne dve godine za 231 odsto, a broj prodatih kompanija i njihovih vrednosti za čak 270 odsto, dok su Beograd i Novi Sad izdvojeni među sedam svetskih ekosistema u ovoj oblasti - naglašava Kukićeva.

Kurir.rs/Nevena Tomašević Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track