Najnovije vesti

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA EVROPSKOJ ORGANIZACIJI MEDEL: Ne mešajte se u rad nezavisnih tela suverene države!
Foto: Privatna Arhiva

OTVORENO PISMO

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA EVROPSKOJ ORGANIZACIJI MEDEL: Ne mešajte se u rad nezavisnih tela suverene države!

Društvo

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) obratilo se otvorenim pismom MEDEL- u, u kom poziva ovo evropsko udruženje sudija i tužilaca da nepristrasno prati postupak vezan za sukob interesa pred Agencijom za borbu protiv korupcije, na osnovu prijava koje je UST podnelo protiv pojedinih članova Državnog veća tužioca (DVT). Kako se navodi, UST poručuje MEDEL-u da se ne meša u rad nezavisnih tela suverene države, na osnovu poluinformacija.

U saopštenju koje je potpisao predsednik UST Nenad Stefanović navodi se i da UST sumnja da se ova organizacija bavi "etiketiranjem onih koji nisu njihovi članovi i ne plaćaju članarinu, prilično visoku za samofinansirajuća udruženja".

- Prihvatamo i shvatamo da je jako nezgodno što su postupci pokrenuti protiv članova Državnog veća tužilaca koji su istovremeno i članovi Udruženje tužilaca Srbije, koje je član MEDELA, što svakako ne baca naročito dobro svetlo na MEDEL, pogotovo ako se ispostavi da su zaista bili u sukobi interesa ili da postoje osnovi za njihovu disciplinsku odgovornost, ali treba da Vas teši da Vi, kao ni mi, zaista nismo odgovorni za postupke drugih. Naposletku, pozivamo Vas da razmislite šta bi evropske zemlje, čije sudije i tužioce okupljate, uradile da se članovi pravosudnih saveta nađu u sukobu interesa ili budu snimljeni u neobaveznom druženju sa ljudima iz kriminalnog miljea, pa da sa sobom u Beograd donesete i primere dobre prakse zemalja EU, jer UST temeljno proučava istu, kako bi se što bolje pripremila za Vaš dolazak u Beograd. Do tada, najlepše Vas molimo da se o stanju u srpskom pravosuđu ne obaveštavate isključivo preko svojih članova, budući da to nije previše objektivno, te da uvažite činjenicu da suverena država ima svoje zakone i nezavisna tela, kao i da je pravosuđe pod skriningom Delegacije EU u Beogradu u postupku pridruživanja, te da navodno ugrožavanje funkcionisanja Državnog veća tužilaca ne bi ostalo bez reakcije - navodi se u otvorenom pismu UST i dodaje da će biti zadovoljni ukoliko ovo evropsko udruženje bude pratilo postupak pred Agencijom za borbu priotiv korupcije.

- Ukoliko je Agencija za borbu protiv korupcije uvažila zahtev iz februara 2019. godine da Vaši predstavnici prate čitav proces vezan za sukob interesa članova Državnog veća tužilaca pred agencijom, unapred se radujemo, ali ste takav zahtev izgleda slali bez razloga, budući da agencija očigledno nema nikakvu nameru ni da otpočne, niti da okonča te postupke, zbog pristiska jednog dela nevladinih organizacija, a koje stvaraju atmosferu „izmišljenog političkog progona" pa ako Vaša saopštenja ne smatrate mešanjem u rad Agencije, bili bi Vam zaista zahvalni da u nekom sledećem saopštenju apelujete i da se postupci pred agencijom pokrenu sa mrtve tačke - piše u pismu MEDEL-u.

(Kurir.rs/J. S. /foto: UST)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...