PRIJEM BRUCOŠA NA UČITELJSKOM FAKULTETU: Prvi učitelj se pamti ceo život,  stvaraju se neraskidive veze sa učenicima
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

početak školske godine

PRIJEM BRUCOŠA NA UČITELJSKOM FAKULTETU: Prvi učitelj se pamti ceo život, stvaraju se neraskidive veze sa učenicima

Društvo -

Mnogi nastavnici se zaborave, ali prvi učitelj se pamti ceo život, istaknuto je danas na svečanom prijemu brucoša na Učiteljskom fakultetu u Beogradu.

Dekan Učiteljskog fakulteta prof. dr Danimir Mandić poručio je novoj generaciji studenata da su odabrali odgovoran, težak, ali i isto vreme i najlepši posao.

"To je najlepši posao jer se stvaraju neraskidive veze između učenika i učitelja. Mnogi nastavnici se zaborave, ali se prvi učitelj pamti ceo život. Na vama je odgovornost, kao što je bila na našim učiteljima, da tu tradiciju nastavite", istakao je Mandić.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ukazao je i na veliki broj izostanaka dece iz škole, ali da to nije samo problem u Srbiji već globalni problem i da je pred učiteljima i nastavnicima da primene novi sistem rada, nove metode u učenju, da deca ne memorišu podatke, već da istražuju i sami zaključuju.

"Oko 80 odsto karakternih osobina kod dece se formira do 10 godine, tako da je velika odgovornost na roditeljima, vaspitačima, učiteljima", istakao je on.

Prijemu brucoša prisustvovao je i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao brucišima da je Srbija odnedavno punopravni član Erazmus programa, da budu što mobilniji, odlaze na studentske razmene u inostranstvo, koje nudi taj program.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ministar je podsetio da od ove školske godine u školama u Srbiji uvedeno 10.000 digitalnih učionica, da će taj broj biti dupliran od naredne školske godine, a da od školske 2021/22. očekuje da sve učionice u školama u Srbiji budu digitalne.

"Od naredne školske godine uvodimo i informatiku kao obavezan predmet od prvog razreda", naveo je on.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Studente prve godine pozdravio je i prorektor Univerziteta u Beogradu (UB) Petar Bulat koji im je rekao da sada postaju deo tima koji broji 100.000 studenata, koliko ima akademaca na UB.

Pred brucošima je, kako je rekao, dosta izazova i preispitivanja, ali će se sve to zaboraviti i pamtiće se samo one lepe stvari - prvi položen ispit, druženja, ljubavi.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Učiteljski fakultet najmlađi je fakultet Univerziteta u Beogradu i osnovan je 1993. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track