SEĆANJE NA ŽRTVE NACISTIČKOG TERORA: Đorđević u ime Vlade Srbije položio venac na spomenik u Jajincima (VIDEO)
Foto: Printscreen

75 godina od stradanja

SEĆANJE NA ŽRTVE NACISTIČKOG TERORA: Đorđević u ime Vlade Srbije položio venac na spomenik u Jajincima (VIDEO)

Društvo -

U Jajincima je održana komemoracija posvećena očuvanju dostojanstvenog sećanja na nekoliko desetina hiljada brutalno ubijenih Srba, Jevreja, Roma, antifašita i pripadnika Narodno oslobodilačkog pokreta na tom stratištu od 1941. do 1943. godine.

Državnu ceremoniju u Jajincima je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ministar Đorđević je položio venac u ime Vlade Srbije i kao izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položio je venac ispred Grada.

Prisutnima su se obratili Slavko Milanović iz udruženja logoraša i ministar Zoran Đorđević.

- Poručujemo generacijama koje stasavaju da su fašizam i nacizam veliko zlo koje deli sukobljavanja ljudi po rasi naciji i veri. To je ideologija koja ne sme da ima budućnost i sledbenike, rekao je Milanović.

- Danas se u Jajincima prisećamo žrtava nacističkog terora, ali i velikog dela koje su izveli naši neustrašivi preci koji nisu očajavali u teškom vremenu, kada se činilo da nema nade i izlaza za naš narod, rekao je Đorđević.

Kako je naveo, hrabro su preuzeli sudbinu u svoje ruke i oslobodili svet iz kandži nacističkog, monstruoznog porobljivača.

- Potrebno je kako danas, tako i u vremenu koje je pred nama, koliko god nam se činilo teško, da mobilišemo sve napredne, rodoljubive i marljive snage u našem narodu da bismo našoj državi osigurali dugoročnu stabilnost, prosperitet za mnogo godina, baš kao što su naši junaci i preci uspeli pre 75 godina u neuporedivo težim uslovima, istakao je Đorđević.

Ministar je kazao da je borba danas, kao što kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pre svega borba za što veće ulaganje u obrazovanje i tehnološki razvoj, borba za nova radna mesta, privredni rast i bolji život i materijalni položaj svih građana.

foto: Printscreen/YouTube/Ministarstvo RZS

- Skoro 80.000 žrtava zatvorenih u logorima na Starom sajmištu i na Banjici i ubijanih u Jajincima govori ne samo o obimu Holokausta koje su Nemci sproveli, već i o snazi otpora koju su srpski rodoljubi po cenu života pružali nacističkoj okupaciji, poručio je Đorđević.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su članovi vlade, predstavnici diplomatskog kora, Grada Beograda, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Jevrejske nacionalne zajednice, Udruženja logoraša i SUBNOR Srbije.

Spomen-park "Jajinci" podignut je na lokalitetu vojnog strelišta koje su koristile oružane snage Kraljevine Jugoslavije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track