STEFANOVIĆ: Srpska policija garant bezbednosti na našem tlu! Od početka godine zaplenjeno 5,4 tone narkotika
Foto: Marina Lopičić

ministar otvorio konferenciju o nacinalnoj bezbednosti

STEFANOVIĆ: Srpska policija garant bezbednosti na našem tlu! Od početka godine zaplenjeno 5,4 tone narkotika

Društvo -

Srpska policija garant je bezbednosti na našem tlu, ali i poželjan međunarodni partner, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, navodeći da je od početka ove godine policija zaplenila na tlu Srbije 5,4 tone narkotika.

Stefanović je otvarajući 2. konferenciju o nacionalnoj bezbednosti Srbije, koju organizuje udruženje Nacionalna avangarda, kazao da je dobro što se skup na kojem će se razgovarati kako da se doprinese da Srbija bude još bezbednija i garant mira, održava u Beogradu.

"Nijedan bezbednosni izazov nije ograničen na jedan prostor, već može da utiče i regionalno i globalno", kazao je Stefanović u uvodnom obraćanju i naveo da naročito zemlje poput naše, koje su manje, moraju da vode račune o trendovima i prate globalne dešavanja kako bi na pravi način reagovali na određene pojave koje mogu da ugroze bezbednost.

Kako je naveo, srpska policija je uspela da u uslovima migrantske krize osigura da građani ne osete pritisak te krize.

"Srbija je učinila sve da građani ne moraju da razmišljaju o bezbednosti i da sve terete potencijalnog terorirzma na leđima nose organi bezbednosti", istakao je ministar unutrašnjih poslova.

Dodaje da borba protiv korupcije dokazuje da je naša zemlja opredeljena za poštovanje vladavine prava.

Govoreći o borbi protiv narko-kriminlnih grupa, Stefanović je kazao da su se do pre pet godina prosečne zaplene kretale oko 1,5 tone godišnje.

"U prošloj godini, koja je bia najbolja, zaplenili smo četiri tone narkotika, a od početka ove godine do sada 5,4 tone narkotika. Odlučni smo da ni jedno dete u Srbiji ne bude meta ili žrtva narko kriminalaca", istakao je ministar.

Istakao je i da je od početka godine procesuirano 19 kriminalnih grupa i uhapšeno 110 pripadnika tih grupa.

"Zadali smo odlučan udarac narko mafiji i drugima i potrudili se da ta vrsta prljavog novca ne dođe u Srbiju", kazao je Stefanović.

Dodao je da je srpska policija bila i partner međunarodnih policija u borbi protiv narko kriminala i naveo da je u tim zajedničkim akcijama zaplenjeno 1,8 tona kokaina, 140 kilograma marihuane, 1,4 kilogram heroina i više ilegalnih laboratorija, kao i da je uhapšeno 60 osoba.

Prema njegovim rečima, veoma je značajno to što je srpska policija u poslednjih pet godina jedan od najpoželjnijih partnera u Interpolu.

Govoreći o predstojećoj Skupštini Interpola u Čileu, gde će učestvovati prištinska delegacija kao posmatrači, Stefanović je kazao da će tada sigurno biti i pokušaja prištinskih institucija da postanu član te organizacije.

"Mi smo razgovarali i razgovaramo sa državama članicama i objašnjavamo zbog čega iz političkih, policijskih i pravnih razloga to nije dobar potez", kazao je Stefanović i pojasnio da se ne sme dozvoliti da dođemo do toga da policijske organizacije samovoljno i na osnovu svojih politika odlučuju da li će neko biti na poternici ili ne.

Kazao je da će srpska delegacija u Čileu učiniti sve da zaštiti profesionalni integritet Interpola, ali i očuvanje Rezolucije 1244.

Kako je naveo, jedan od najznačajnijh izazova jeste ekstremni terorizam i povezivanje terorističkih grupa regionalno i globalno.

Ističe da Srbija želi najbolje moguće odnose sa svim svojim komšijama i partnerima i dodaje da svako ko Balkan vidi kao deo svog makro ili mikro interesa, mora na Srbiju da računa kao na nezavisnog aktera, koja je odlučna da štiti svoje nacionalne interese i interese svog naroda.

Ključnu ulogu u zaštiti nacionalnih interesa Stefanović vidi i u jačanju sistema bezbednosti, investicijama i podizanju kapaciteta vojske, policije, BIA i drugih službi.

"Samo ekonomska stabilnost garantuje da imate novca da ulažete u službe bezbednosti, nažalost, to ranije nije bio slučaj", kazao je Stefanović i dodao da su u MUP-u počeli modernizaciju kapaciteta policije, da bi mogli da odgovore na sve bezbednosne rizike.

"Naš zadatak je da pomognemo policajcima, da im damo najbolju opremu. Drago mi je da Srbija i predsednik Aleksandar Vučić, koji je učinio stabilnu ekonomiju, omogućuva da policajci imaju pristojne plate, da se investira u nabavku nove opreme, vozila, uniformi, naoružanja", naveo je ministar unutrašnjih poslova.

Navodi i da su pred nama brojni izazovi koji će zahtevati i sveobuhvatnu reformu institucija bezbednosti, daljni nastavak reformi i povezivanje sa međunarodnim organizacijama.

"To će doprineti da Srbija bude još bezbednija zemlja svojim građanima na prvom mestu", zaključio je Stefanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track