RIZIČNO! RODITELJI BRINU ŠTO DECA TRENIRAJU BEZ NADZORA: Tinejdžeri vežbaju parkur nad PROVALIJOM!
Foto: Screenshot

RIZIČNO! RODITELJI BRINU ŠTO DECA TRENIRAJU BEZ NADZORA: Tinejdžeri vežbaju parkur nad PROVALIJOM!

Društvo -

Umesto uz trenera, mladi ponavljaju pokrete sa video-snimaka na Jutjubu, a omiljeno mesto za vežbu su im visoki bedemi srednjovekovne tvrđave Maglič kod Kraljeva

Iako u Kraljevu ne postoji registrovan klub ljubitelja parkura, pojedini srednjoškolci ovaj vid ekstremnog sporta treniraju ponavljajući pokrete s video-snimaka koje nalaze na Jutjubu, a „praksu“ izvode čak i na srednjovekovnom utvrđenju Maglič kod Kraljeva.

- Video sam ih nekoliko puta. Obično dolaze vikendom i pentraju se po tvrđavi dok neko, ne daj bože, ne nastrada. Zbog prevelikog rizika, jer maloletnici u ovoj igri mogu da izgube i život, parkur bi trebalo zakonom zabraniti - smatra Kraljevčanin Milovan Radojević, otac dva maloletna deteta.

S druge strane, jedan od mlađih Kraljevčana, koji, kako kaže, ume da „manevriše“ svojim telom, kaže za Kurir da bez bojazni, u svako doba dana, pa i noću, može da izvede takozvani lastin rep nad provalijom, što nam je i pokazao.

- Ne ugrožavamo nikoga i ne vidim zašto nekome smeta ono što radimo na sopstvenu odgovornost dok se veremo po krovovima ili trčimo po zidinama. Tačno je da postoji izvesna doza rizika, ali to je sposobnost preživljavanja u urbanoj sredini i jedan od načina da se oslobodimo svakodnevnog stresa - reči su ovog lokalnog „trejsera“.

Tinejdžer izvodi  lastin rep nad  provalijom... Opasno po život
Tinejdžer izvodi lastin rep nad provalijom... Opasno po životfoto: Screenshot

Još jedan tinejdžer, kojeg smo zatekli u blizini Magliča, spremno izjavljuje da gaji simpatije prema većini ekstremnih sportova, uključujući i ovaj. - Parkur je pre 15 godina u Srbiji počeo da se izučava i trenira upravo u Kraljevu. Isprva sam mislio da je to samo skakanje bez cilja, ali sam kasnije shvatio da je to lepa i korisna veština koja nas oblikuje, kako fizički, tako i mentalno - dodaje ovaj srednjoškolac.

U Srbiji inače postoji organizacija pod imenom Parkur Srbija, koju čine trejseri iz cele države, a njihov cilj je da zainteresovanima približe ovaj sport koji je nedavno postao osma gimnastička disciplina i koji bi trebalo da se nađe na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Problem je, međutim, što neiskusni tinejdžeri, bez znanja roditelja, a u želji da se istaknu u društvu, ne traže savete stručnjaka, već sami pokušavaju da „imitiraju“ profesionalce - trenere koji se godinama bave ovim sportom. U pojedinim slučajevima, nažalost, ovakve igre završavaju se tragično.

Dejan Stolić IZAZIVAJU SUDBINU BEZ TRENERA

Kraljevčanin Dejan Stolić, dok peca na Ibru u podnožju tvrđave, „očekuje da mu neko, od ovih ludo hrabrih srednjoškolaca, padne pravo na glavu“: - Umesto da treniraju tu opasnu igru uz nadzor stručnjaka, oni sami skaču po visokim bedemima Magliča i izazivaju sudbinu.

Kurir.rs/J. S. Foto: Screesnshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track