Najnovije vesti

DOBRA VEST, NAROČITO ZA MAJKE MALE DECE! Đorđević: Predložićemo FLEKSIBILNO radno vreme svim državnim organima, a evo šta to znači
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

DOBRA VEST, NAROČITO ZA MAJKE MALE DECE! Đorđević: Predložićemo FLEKSIBILNO radno vreme svim državnim organima, a evo šta to znači

Društvo

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da će njegovo ministarstvo predložiti svim državnim organima uvođenje fleksibilnog radnog vremena.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvelo je za svoje zaposlene fleksibilno radno vreme, prema kojem radnici mogu raditi najranije od sedam ili najkasnije devet sati, i na taj način rasporediti svoje osmočasovno radno vreme.

- Mi smo analizirali korišćenje fleksibilnog radnog vremena, kako u inostranstvu tako i velikim kompanijama. Uočili smo pozitivne efekete, od toga da su radnici bili zadovoljniji i efikasniji, a uz uštede. Prirodno je da smo mi prvi koji smo to uvelii koji ćemo analizirati rezultate i da to bude model kako će svi drugi raditi ako se pokaže efikasnim, objasnio je Đorđević.

foto: Beta/Milan Obradović

Rekao je da ne sumnja u uspešnost fleksibilnog radnog vremena, ističući da je Ministarstvo bilo suočeno sa konkretnim problemom da su centri za socijalni rad i neka odeljenja u opštinama, kako borača i dečija zaštita imala isto radno vreme, te su svaki dan dolazila rešenja pred kraj radnog vremena, zbog čega je postojala potreba da neki ljudi ostaju prekovremeno i da se plaćaju prekovremeni sati.

- Sada će moći rukovodioci da organizuju bolje radno vreme, i da nekima kažu da dolaze kasnije. Oni će biti zadovoljniji, a imaće svojih osam sati rada.

Indirektno to je i veliki plus zbog brige o našim majkama, koje imaju malu decu, rade u Ministarstvu, a s obzirom da im je radno vreme od 7.30, a škola počinje u 8, postoji potreba da moraju da se snalaze šta sa detetom. Ovo je način da rukovodioci majkama daju mogućnost da decu odvedu u školu, da ne trpi posao, I to sve u skladu sa zakonom, rekao je on.

Đorđevih je istakao da je ovo prva mera u cilju poboboljšanja zadovoljstva zaposlenih na radnom mestu.

Na razna testiranja u svetu sa radnim vremenom, kaže da Ministarstvo gleda i osluškuje sve što se u oblasti rada čini u inostranstvu, ali dodaje da naša zemlja nema luksuz da eksperimentiše previše, već želi da koristi tuđa iskustva i budemo pametni bez "dečijih bolesti".

- Fleksibilno radno vreme je praksa u svetu u velikim kompanijama. Njihova analiza i njihovi sektori za ljudske resore kažu da su time zaposleni dosta produktivniji i srećniji, istakao je Đorđević dodajući da će fleksibilno radno vreme biti predlog Ministarstva za sve državne organe.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...