Da li se trgovinski konflikt između SAD i Evropske unije privodi kraju ili nastavlja?
Foto: Promo

Da li se trgovinski konflikt između SAD i Evropske unije privodi kraju ili nastavlja?

Društvo -

Sjedinjene Američke Države će uskoro doneti odluku o carinskim tarifama na uvoz automobila iz Evropske unije. Analitičari smatraju da će ova odluka biti od velikog značaja za odnose između SAD i EU, a mogla bi da utiče i na svetsku trgovinu u celini.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju na svetskoj berzi ili one koji žele da saznaju više, pripremio je besplatan vodič "Trgovanje na svetskoj berzi za početnike". Vodič možete preuzeti preko linka ispod.

Kliknite ovde kako biste preuzeli besplatan vodič "Trgovanje na svetskoj berzi za početnike".

Tradicionalni saveznici

U prošlosti, SAD su posmatrale Evropsku uniju kao svog glavnog saveznika, a neke evropske države su podržavale stav predsednika Trampa prema Kini čak i pri uvođenju carinskih nameta prema Pekingu. Međutim, Tramp je 2018. godine izjavio da EU iskorišćava dobru volju Sjedinjenih Država. Nakon toga je krajem maja 2018. uveo carinske tarife na aluminijum uvezen iz EU, koja je odgovorila carinama na američke proizvode u vrednosti 3 milijarde dolara.

Već usporena ekonomija EU našla se pod još većim pritiskom, a nemačko tržište akcija i evro su pretrpeli najveće gubitke. Snaga nemačke berze u velikoj meri se zasniva na proizvođačima automobila kao što su BMW, Volkswagen i Daimler. Stoga bi američki nameti na evropske automobile mogli da imaju izrazito negativan uticaj na nemačke berzanske indekse. SAD su najvažnije tržište za evropske automobile i obuhvataju oko 29% izvoza automobila iz EU.

Kliknite ovde kako biste preuzeli besplatan vodič "Trgovanje na svetskoj berzi za početnike".

Reperni nemački indeks akcija GER30, odnosno DAX30 koji uključuje najveće nemačke proizvođače automobila, veoma je osetljiv na mogućnost uvođenja carina na uvoz automobila iz EU. Evro je u poslednjih godinu dana oslabio u odnosu na dolar oko 4%.

EURUSD
EURUSDfoto: Promo

Međutim, najnoviji razvoj situacije sugeriše da bi dve strane uskoro mogle da poprave trgovinske odnose. Tokom proteklih nekoliko nedelja, američki stav prema trgovini sa Kinom i EU znatno je ublažen, verovatno zbog predstojećih predsedničkih izbora u SAD. Naime, predsednik Tramp želi da stvori povoljne ekonomske uslove kako mu uoči izbora ne bi opala popularnost.

Od kraja avgusta, kad su se na marginama samita grupe G7 u Bjaricu sastali kancelarka Angela Merkel i predsednik Donald Tramp, gde su izrazili spremnost da se postigne trgovinski sporazum između EU i SAD, finansijsko tržište je pozitivno reagovala i od 14. oktobra evro-dolar je porastao za 2,5% dok je GER30 od kraja avgusta do početka novembra skočio preko 14%.

GER indeks
GER indeksfoto: Promo

Većina analitičara smatra da će carinske tarife biti odložene čime bi se sprečilo nanošenje dodatne štete privrednoj aktivnosti evro zone.

Kliknite ovde kako biste preuzeli besplatan vodič "Trgovanje na svetskoj berzi za početnike".

Izvor: Bloomberg

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track