SRPSKI STUDENTI U GROTLU PROTESTA! PAKAO U HONGKONGU: Plašimo se, živimo kao da smo u zatvoru
Foto: AP/Kin Cheung

Drama

SRPSKI STUDENTI U GROTLU PROTESTA! PAKAO U HONGKONGU: Plašimo se, živimo kao da smo u zatvoru

Društvo -

Opasno: Ne smemo da izlazimo iz sobe, na sopstvenu odgovornost odemo samo po hranu do radnje preko puta kampusa, otkriva za Kurir Anđela Janković, koja je „zarobljena“ u demoliranom domu Univerziteta Lingnan

Studentski protesti u Hongkongu protiv kineskih vlasti ne jenjavaju, te su demonstranti juče demolirali kampus pri Univerzitetu Lingnan, u kome je smeštena naša studentkinja na razmeni Anđela Janković.

Ona se našla između dve sukobljene strane, a u ispovesti za Kurir navodi da joj je bezbednost ugrožena i da zbog toga dane provodi kao u zatvoru i ne izlazi iz sobe.

Strahuje  za život... Anđela  Janković
Strahuje za život... Anđela Jankovićfoto: Privatna Arhiva

- Noćas oko dva učesnici protesta ušli su u kampus Univerziteta Lingnan, gde sam smeštena, i demolirali menzu zato što je u vlasništvu kineske kompanije. Sve staklo na kampusu takođe je razbijeno. Savetovali su nam da ne izlazimo iz sobe, ali iskreno ne znam koliko dugo će to biti moguće. Možemo da odemo do radnje preko puta kampusa po hranu, ali nam savetuju da ne napuštamo dom baš često. Plašimo se, kao u zatvoru smo, sami u četiri zida - upozorava Jankovićeva, koja je jedina studentkinja iz Srbije u demoliranom kampusu.

Sprema se opsada

Dodaje da je od prijatelja saznala da su kineski studenti evakuisani i poslati u Šendžen, gde im je obezbeđen besplatan smeštaj. - Priča se da se sprema nešto veliko. Ipak, koliko mi je poznato, svi srpski studenti u Hongkongu i dalje su zarobljeni u studentskim domovima, jer još čekaju zvanično saopštenje fakulteta za dalje korake - navodi Jankovićeva.

Razbijena  sva stakla, menza  demolirana... Kampus  Univerziteta  Lingnan
Razbijena sva stakla, menza demolirana... Kampus Univerziteta Lingnanfoto: Screenshot

U kampusu Gradskog univerziteta, koji je prethodne noći bio pod opsadom policije, sada je situacija mirna, rekao je za Kurir Saša Moderc, otac studenta koji se nalazi u tom kampusu. Ipak, brine ga to što učesnici protesta donose zalihe hrane, što bi značilo da planiraju da ostanu tu: - Situacija se, kako mi je preneo sin, smirila. Policija je napustila univerzitetski kampus, ali brine me što su učesnici protesta punili dom hranom, što može da znači da se tamo kriju i pripremaju za dužu opsadu. Ne znamo šta nam je činiti - rekao je za Kurir Moderc, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu.

Žrtve protesta

Podsetimo, demonstranti u Hongkongu protestuju od juna zbog navodnog mešanja Pekinga u slobode koje su građanima Hongkonga garantovane pravilom „jedna zemlja, dva sistema“. Protest se s ulica proširio i na kampuse univerziteta, nakon što je policija prošle nedelje na demonstracijama protiv vlasti usmrtila jednog studenta.

Ambasada Srbije

NISU NAM TRAŽILI POMOĆ

foto: Marina Lopičić

U Ambasadi Srbije u Pekingu za Kurir poručuju da zasad nemaju informacije o stanju srpskih studenata u ugroženim kampusima u Hongkongu. - Zasad nemamo nikakve informacije, niko nam se nije javio i tražio pomoć. Čim budemo imali neke informacije, oglasićemo se - izjavio je Milan Bačević, ambasador Srbije u NR Kini.

Policija pretresa kampuse KO PRAVI MOLOTOVLJEVE KOKTELE?

foto: Screenshot

Hongkonška policija saopštila je da obavlja pretrese u univerzitetskim kampusima jer sumnjaju da se tu prave Molotovljevi kokteli koje demonstranti bacaju na policiju tokom protesta. Policijski zvaničnici su zapretili da će policija goniti sve koji krše zakon bilo gde da pokušaju da se sakriju.

Kurir.rs/ N. Tomašević-M. Vujović Foto: AP/Kin Cheung

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track