ALARMANTNO UPOZORENJE FBI: Hakeri nas snimaju preko pametnih televizora!
Foto: Shutterstock

Špijunaža

ALARMANTNO UPOZORENJE FBI: Hakeri nas snimaju preko pametnih televizora!

Društvo -

Opa­sno: Ame­ri­č­ka agencija uka­zala na to da su pa­me­t­ni te­le­vi­zo­ri po­se­b­no po­dlo­žni na­pa­di­ma in­te­r­net pre­da­to­ra, ko­ji vas mo­gu pri­slu­ški­va­ti u kući

Ha­ke­ri mo­gu da vam vi­de sve u ku­ći, mo­gu vas pri­slu­ški­va­ti i ta­j­no sni­ma­ti dok se go­li­ša­vi še­ta­te po do­mu na­kon tu­ši­ra­nja ili dok vo­di­te lju­bav sa par­t­ne­rom, oni vre­ba­ju i špi­ju­ni­ra­ju sva­ki vaš ko­rak pre­ko pa­me­t­nih te­le­vi­zo­ra!

Na ovo je upo­zo­rio ame­ri­č­ki Fe­de­ral­ni istra­žni bi­ro (FBI), isti­ču­ći da su pa­me­t­ni te­le­vi­zo­ri, ko­ji se, za ra­zli­ku od obi­č­nih, po­ve­zu­ju na in­te­r­net, po­se­b­no po­dlo­žni na­pa­di­ma ha­ke­ra, ko­ji na taj na­čin mo­gu ući u ne­či­ji dom.

Nivo bezbednosti

U obja­vi na blo­gu ogran­ka FBI u dr­ža­vi Ore­gon obja­šnja­va se da in­te­r­net ve­za, ia­ko omo­gu­ća­va pri­stup po­pu­lar­nim se­r­vi­si­ma, omo­gu­ća­va i ha­ke­ri­ma upad u ne­či­ji dom pre­ko neo­bez­be­đe­nog te­le­vi­zo­ra, pre­ko ko­jeg se on­da mo­že do­ći i do ne­či­jeg in­te­r­net ru­te­ra.

- Ha­ke­ri ta­ko­đe mo­gu preu­ze­ti kon­tro­lu nad va­šim neo­si­gu­ra­nim te­le­vi­zo­rom. Na do­njem de­lu spe­k­tra ri­zi­ka mo­gu me­nja­ti ka­na­le, igra­ti se ja­či­nom to­na i po­ka­zi­va­ti va­šoj de­ci ne­pri­kla­d­ne vi­deo-sni­m­ke. U na­j­go­rem slu­ča­ju, ha­ke­ri mo­gu da uklju­če ka­me­ru i mi­kro­fon ne­či­jeg te­le­vi­zo­ra u spa­va­ćoj so­bi i neo­pa­že­no sa­j­ber-pri­slu­šku­ju - upo­zo­rio je FBI.

Oni pre­po­ru­ču­ju re­dov­no ažu­ri­ra­nje so­f­tve­ra na­j­no­vi­jim si­gu­r­no­snim si­ste­mi­ma.

Sa­ve­t­nik za po­slov­nu pri­me­nu in­te­r­ne­ta Dra­gan Va­ra­gić obja­šnja­va za Ku­rir da me­ta ha­ko­va­nja mo­gu bi­ti i dru­gi pa­me­t­ni ure­đa­ji. - Za­to su ja­ko bi­t­ni ti pro­gra­mi ko­ji se ba­ve bez­bed­no­šću so­f­tve­ra, ta bez­bed­nost zna­či da se spre­ča­va da ne­ko ne­po­zvan uđe u ne­ki od va­ših smart ure­đa­ja.

Za­to pri ku­po­vi­ni ure­đa­ja tre­ba obra­ti­ti pa­žnju na ni­vo bez­bed­nos­ti ko­ji pos­to­ji. Mo­že bi­ti opa­sno uko­li­ko ne­ko ko­ri­sti in­te­r­net pre­ko te­le­vi­zo­ra i ta­mo osta­vlja ne­ke ši­fre - ka­že Va­ra­gić i na­gla­ša­va da je ja­ko bi­t­no da svi ti so­f­tve­ri ima­ju odre­đen ni­vo bez­bed­nos­ti ko­ji omo­gu­ća­va­ju da se ta­kve stva­ri spre­ča­va­ju.

foto: Shutterstock

Tvrde lozinke

IT stru­č­njak Zo­ran To­r­bi­ca ka­že da, uko­li­ko je si­stem slab ili za­ra­žen odre­đe­nim vi­ru­som i sli­č­nim so­f­tve­ri­ma ko­ji su ma­li­cio­zni, pos­to­ji mo­gu­ć­nost da ha­ke­ri uđu u taj si­stem.

- Uko­li­ko su do­bro za­šti­će­ni, on­da ne mo­gu ući. Uvek je mu­dro da se ispred tih ka­me­ra ne ra­di ni­šta što mo­že da vas in­kri­mi­ni­še u bi­lo kom smi­slu, ka­ko ha­ke­ri ne bi to isko­ri­sti­li, uce­nji­va­li i sli­č­no. Ni­šta ni­je ve­ća opa­snost od mo­bi­l­nih te­le­fo­na, ko­li­ko mo­gu da vam ha­ke­ri­šu te­le­fon, mo­gu i pa­me­t­ni te­le­vi­zor - na­vo­di To­r­bi­ca za Ku­rir i do­da­je da je za­šti­ta bez­bed­no po­na­ša­nje ko­ri­sni­ka, ko­ji ne tre­ba da ula­ze na su­m­nji­ve li­n­ko­ve, kao i da ko­ri­ste do­vo­lj­no tvr­de lo­zi­n­ke.

ČINJENICE

Svi smo u riziku

- sva­ki ure­đaj ko­ji je po­ve­zan na in­te­r­net izlo­žen je riziku

- čak i ne­ki proi­zvo­đa­či te­le­vi­zo­ra sku­plja­ju informacije

- je­dan proi­zvo­đač te­le­vi­zo­ra ko­ji je pri­ku­pljao po­da­t­ke ka­žnjen je sa 2,2 mi­lio­na dolara

- ha­ke­ri su u ja­nua­ru ove go­di­ne upa­li u hi­lja­de Gu­glo­vih pa­me­t­nih uređaja

Šta je sve na me­ti hakera

- pa­me­t­ni telefoni - laptop - tablet - pa­me­t­ni usisivači - šporeti - frižideri - pa­me­t­ni satovi - pa­me­t­ne naočare

Zla­t­ko Nikolić

MO­GU UCE­NJI­VA­TI LJUDE

foto: Milovan Milenković

.: Kri­mi­no­log Zla­t­ko Ni­ko­lić ka­že za Ku­rir da je opa­sno uko­li­ko ne­ko neo­vla­šće­no i bez sa­gla­snos­ti ko­ri­sti va­še po­da­t­ke. - Na­ro­či­to je opa­sno i pri­slu­ški­va­nje i neo­vla­šće­no sni­ma­nje, jer ka­sni­je mo­gu da uce­nju­ju tim sni­m­ci­ma. Kad je ba­ra­ba uze­la mo­t­ku, mo­že i da bi­je i da vi­tla. Sve u sve­mu, ni­je be­zo­pa­sno - uka­zu­je Ni­ko­lić.

KA­KO DA SE ZAŠTITITE

- isklju­či­te mi­kro­fo­ne i kamere - za­le­pi­te cr­nu tra­ku pre­ko kamere - ko­ri­sti­te tvr­de lozinke - ažu­ri­ra­j­te si­gu­r­no­sni sistem - pro­ve­ri­te po­li­ti­ku pri­vat­nos­ti proi­zvo­đa­ča televizora

Kurir.rs/ Mi­na Branković Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track