VLADA UPOZORAVA RADNIKE POŠTE KOJI ŠTRAJKUJU: Morate da poštujete minimum procesa rada!
Traže prosečnu platu... „Pošta Srbije“, Foto: Stefan Jokić

Radna grupa

VLADA UPOZORAVA RADNIKE POŠTE KOJI ŠTRAJKUJU: Morate da poštujete minimum procesa rada!

Društvo -

Na sednici radne grupe Vlade Srbije za JP „Pošta Srbije“, održane u nedelju, predstavljen je predlog za unapređenje položaja zaposlenih, koji su prihvatili predstavnici reprezentativnih sindikata, a odbili predstavnici radnika „Pošte Srbije“, saopštila je Vlada Srbije.

Iz Vlade su apelovali na zaposlene da prepoznaju ozbiljnost situacije i granicu realnog, da prihvate najvišu ponudu koju država može u ovom momentu da ponudi i da se zajedničkim snagama unapredi rad „Pošte Srbija“ i materijalni položaj zaposlenih. - Takođe, podsećamo zaposlene na doslednu primenu Zakona o radu i odredaba kolektivnog ugovora za JP „Pošta Srbije“, kao i odluke o obezbeđivanju procesa rada u uslovima otežanog funkcionisanja - navodi se u saopštenju.

Predlog radne grupe podrazumevao je povećanje ukupne mase zarada od 10 odsto, pri čemu bi zaposlenima na tehnološkim poslovima plate bile povećane za oko 13,1 odsto od januara 2020, dok bi ostali zaposleni dobili povišicu od oko 6,1 odsto. Takođe, do aprila 2020. na neodređeno vreme bilo bi zaposleno još 100 radnika na tehnološkim poslovima, a svi zaposleni dobili bi sredstva iz dela dobiti „Pošta Srbije“ za 2019. tokom marta 2020.

- Ukoliko se odmah ne obezbedi redovno poslovanje tokom procesa primene gore navedenih zaključaka, ovo javno preduzeće susrešće se sa gubitkom poslovnog prihoda i dovešće se u pitanje obavljanje poverenih poslova od strane države, a koje predviđa Zakon o poštanskim uslugama - navedeno je u saopštenju.

Kurir.rs/ Foto: Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track