ZIMA NA PRAGU A KAO DA JE PROLEĆE: Temperature RASTU I NAREDNIH DANA, a evo kakvo nas vreme čeka u Novoj godini!
Foto: Profimedia

iznenađenje

ZIMA NA PRAGU A KAO DA JE PROLEĆE: Temperature RASTU I NAREDNIH DANA, a evo kakvo nas vreme čeka u Novoj godini!

Društvo -

Sudeći po vremenu poslednjih dana kao da počinje proleće, a ne zima. Naime, živa u termometru se penje i do vrtoglavih 18 stepeni, a meteorolozi kažu da prave zime neće biti do polovine januara.

Ovih dana imamo natprosečno toplo vreme, a temperature su u pojedinim mestima od 10 do 15 stepeni više od proseka za decembar. Narednih sedam do 10 dana zadržava se toplo vreme, ali sa nešto nižim temperaturama

U Beogradu će do kraja nedelje biti toplo i uglavnom sunčano, a maksimalna temperatura neće padati ispod 15 stepeni. Za vikend je moguća kiša, ali će i dalje biti izuzetno toplo. Sledeće sedmice temperatura će lagano da pada, a maksimalne temperature kretaće se oko 10. podeoka.

- Veći deo naredne sedmice zadržaće se toplo vreme s temperaturama iznad proseka za ovo doba godine, ali će živa u termometru ipak pokazivati nešto niže vrednosti nego ove sedmice, temperatura će biti oko 10 stepeni - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Pred Novu godinu očekuje nas pad temperature, te se može reći da se vremenski uslovi "vraćaju u normalu". Mogući su i kiša i sneg, ali ipak pravu zimu možemo očekivati tek u drugoj polovini januara i u februaru.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda za narednih mesec dana, temperatura preko dana neće biti niža od 5 stepeni, dok će se minimalna temperatura kretati oko -2 i -3.

Dakle, u temperaturama preko 15 stepeni moći ćemo da uživamo do kraja ove nedelje, a kako se budemo bližili kraju godine, temperatura će biti u padu, ali neće biti niža od 5 stepeni. Početak 2020. godine doneće novi porast temperature koji će biti postepen, pa će živa u termometru ići i do 10. podeoka. Ovako visoke temperature koje nas očekuju u decembru i januaru svakako su iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Naime, RHMZ je objavio da je temperatura 4 stepena iznad proseka.

Tople zime smo imali i na primer, 1. januar 1982. godine dočekali praktično u kratkim rukavima jer je živa u termometru dostigla 18,2 stepena, baš koliko je izmereno i poslednjeg dana u 2009. godini. Ekstremno topao početak godine imali smo i 1962. godine, čak 17,6 stepeni.

Ipak, koliko god da toplo vreme prija, nagli prelazi i temperaturne razlike koje nisu male u toku jednog dana mogu dovesti do prehlada, ali i do vrtoglavice, umora i glavobolje. Savetuje se redovan san, unos voća i povrća kao i fizička aktivnost koji će sprečiti tegobe koje visoke temperature za ovo doba godine mogu da izazovu.

Kurir.rs/Blic

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track