PRIJATELJSTVO BEZ GRANICA! MLADIĆ DONIRAO DRUGU DVA ORGANA: Godinu dana sa novim bubregom
Foto: Privatna Arhiva

Gest koji se ne zaboravlja

PRIJATELJSTVO BEZ GRANICA! MLADIĆ DONIRAO DRUGU DVA ORGANA: Godinu dana sa novim bubregom

Društvo -

Heroji Nikola (26) svom najboljem prijatelju Luki (25) donirao i bubreg i jetru jer, kako kaže, nije mogao da gleda kako se muči, a zna da može da mu pomogne i produži život

Kada bi postojala titula za najbolje prijateljstvo, zasigurno bi je ove godine bez konkurencije poneli Luka Vasiljević (25) i Nikola Subašić (26).

Nikola je bez razmišljanja svom prijatelju Luki dao bubreg i pola jetre i tako ga spasao i podario mu novi život!

Kako je Kurir ranije pisao, Luka je imao urođeni nedostatak enzima alfa-1 antitripsina, sa 23 godine dijagnostikovana mu je ciroza jetre, a otkazali su mu i bubrezi. Njegov život se tada sveo na dijalizu, na koju je išao godinu dana. Nikola, koji je stanovao kao podstanar u domu Vasiljevića, u to vreme je radio u Zemunskoj bolnici, gde je Luka išao na dijalizu.

Nikola kaže za Kurir da nije mogao da gleda prijatelja kako se muči znajući da postoji mogućnost da mu pomogne. Odlučio je da svom najboljem prijatelju podari jetru i bubreg.

Nije strašno pomoći

foto: Privatna Arhiva

- Kada sam video da nema izlaza, rešio sam to. Provodio sam vreme s njim dok je dolazio na dijalizu i nešto je u meni prevladalo. Mogu da pomognem, a da stojim sa strane i gledam kako se Luka muči... Nisam takav čovek. Znao sam da meni ništa neće biti posle operacije, a njemu će da promeni život i pomogne - priča ovaj skromni heroj i dodaje da nije strašno otići na operaciju i pomoći, te da je sve ovo dobra lekcija njemu i Luki.

Podsetimo, jedina nada za Lukin oporavak bila je transplantacija i bubrega i jetre. Nažalost, roditelji, članovi porodice i najbliži prijatelji nisu mogli da budu donori. Srećom, ispostavilo se da Nikola može biti dupli odgovarajući donor.

Luka je bio presrećan kada mu je Nikola saopštio tu radosnu vest, a pošto se duple transplantacije ne rade u našoj zemlji, borba se nastavila u bolnici „Adžibadem“ u Turskoj.

Transplantacija jetre obavljena je 20. jula prošle godine, a transplantacija bubrega u novembru. Dupla transplantacija nije mogla biti obavljena istovremeno jer bi to Nikoli ugrozilo život, a ispostavilo se da je Nikoli jetra manja nego na snimcima.

Nikola se nakon svega brže oporavio, dok je Lukin oporavak trajao nešto duže, a ovo je prva Nova godina koju će dvojica prijatelja dočekati zdravi i oporavljeni potpuno.

Potraga za klinikom

Ovi momci su toliko skromni, a na to što je Nikola Luki dao bubreg i jetru, kako kažu, gledaju kao da mu je dao krv. Luka za Kurir kaže da bi isto učinio za Nikolu.

- Obradovao sam kada mi je saopštio da će mi biti donor. Ne znam to da opišem, naravno da mi je bilo drago. Znao sam da se u Srbiji ne rade duple transplantacije, onda sam krenuo da istražujem gde je to moguće i kada sam našao kliniku, krenuli smo u procedure - priseća se Luka.

Ovaj mladić kaže da ih je sve to što se desilo dodatno zbližilo, kao i da su tokom boravka u bolnici bili jedno drugom velika podrška.

- Promenili smo način života. Izbacili alkohol i gazirano. Ovo je prva Nova godina da sam se skroz oporavio. Sada pijem lekove, idem na kontrole jednom mesečno. Bitno da je najgore prošlo i da sam se vratio nekom normalnom životu. Pokušao sam da sve to što me je zadesilo ne utiče na mene. Nisam hteo da se predam. Svestan sam šta je Nikola učinio za mene i uradio bih za njega šta god da treba - zaključuje Luka, koji je ponosan što ima takvog prijatelja kao što je Nikola.

(Kurir.rs / Mina Branković / Foto:Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track